Detta decennium präglades oundvikligen av världskrig och mycket film från tiden är besudlat av propaganda. Men det finns också många godbitar. I en tid av krig finns förstås behov att fly undan och känslor väcks. Här är mina 10 bästa från 10-årsperioden:
10 Casablanca
- En riktig filmskatt med Humphrey Bogart och Ingrid Bergman. En bitter och cynisk caféägare i Marocko dras in i en räddningsaktion av ett utländskt par som jagas av nazister. Kan han bortse från att kvinnan i paret är en gammal kärlek som lämnade honom i Paris? Filmen blir en kamp om hans själ. Som så många filmer från tiden är det dialogen och skådespelarna det hänger på.
9 Fantasia
- Ett sprakande, färgrikt, musikaliskt mästerverk
8 Citizen Kane
- Bland äldre cineaster lyfts ofta detta fram som tidernas bästa film. Det är en livshistoria om den åldrande och nu döende magnaten Charles Foster Kane, vars karriär kantas av förhårdnande och mer och mer isolation efter inledande framgångar. Kane, briljant gestaltad av regissören Orson Wells själv, utropar mystiskt "Rosebud" i samband med sin död och reportrarna vill gärna se en förklaring till ordet
7 Pinocchio
- Ganska läskig och riktigt berörande Disneyfilm om trädockan som blir en riktig pojke eftersom hans "pappa" önskar det så mycket, men som måste visa att han förtjänar det (med hjälp av syrsan Benjamin som sitt samvete) Filmen med pojken vara näsa växer när han ljuger är just nu aktuell i två liveactionversioner.
6 Bambi
- "Bambi på hal is" har blivit ett uttryck och många är det som har förälskat sig i historien om hjorten vars mamma skjuts av jägare
5 Grapes of Wrath
- Mycket stark skildring av depressionens USA och hur helt vanliga familjer blev desperata, arbetssökande flyktingar. En viktig film som kanske många av dagens amerikaner skulle behöva se för att utmana sina ekonomiska system och även synen på människor som är på flykt
4 Cykeltjuven
- Mycket berörande skildring av en fattig far och son i Italien. Pappan hittar äntligen ett jobb, men för att kunna utföra det måste han ha en cykel. När hans egen (dyrt införskaffad) blir stulen inleds desperationen. Sonens roll spelas med sån bravur att man häpnar.
3 den tredje mannen
- En av de tidigaste och en av de bästa i genren Film-Noir. Långa mörka skuggor, en femme fatale och en spännande thrillerhistoria. I efterkrigstidens Wien ska en journalist undersöka sin väns mystiska död. Det här är faktiskt den första filmen någonsin där skådespelare på allvar avbryter varandra i dialog
2 it’s a wonderful life
- För många amerikaner den ultimata julfilmen och den är så otroligt fin. George Bailey har förlorat allt och funderar på att avsluta sitt liv när en ängel visar honom hur världen hade sett ut utan honom.
1 Diktatorn
- Detta decenniums bästa film är också en av mina favoriter övht Charlie Chaplin visar att han bemästrade ljudfilmen på samma sätt som stumfilmen. Detta är ett otroligt modigt, politistiskt, träffsäkert, varmt och humoristisk mästerverk om den enkle barberaren som förväxlas med diktatorn Hynkel (En travesti på Hitler). Makalöst bra!