172 - ljuvligt juligt

it's a wonderful life
Tidernas finaste julfilm kommer, kanske inte helt oväntat, från USA och den spelades in redan 1946. Filmen har ett underbart julbudskap och en sorts naiv optimism som gör en varm i hela kroppen. Filmens centralfigur George Riley är en man som alltid försöker göra rätt och då han tror att han förstört alltihop vill han avsluta sitt jordeliv, men en änglaliknande varelse visar honom hur världen skulle sett ut om han inte fanns för att få honom att inse vad han betyder för andra människor. Detta har återanvänts mången gång efter denna klassiker och inte heller den här är först med temat, men det är verkligen en film väl värd sin plats på listan. 

173 - den om klockan som stannar

Nybyggarna
Många av våra bästa skådespelare genom tiderna återfinns i detta starka drama från 1972. Vi har Allan Edwall, Max von Sydow, Liv Ullman, Hasse Alfredsson och Per Oscarsson. Filmen vågar vara långsam på ett sätt som få filmer klarar idag och i starka känslomässiga ögonblick som i sorg och död får vi vara med och känna i tystnaden. Det här är del två i historien och det är stundtals väldigt brutalt och otäckt när t.ex. en grupp indianer attackerar nybyggarna. det är oborstat, naturligt och otroligt starkt när Jan Troell tar sig an Vilhelm Mobergs tunga epos och några av skådespelarna gör sina bästa roller någonsin. Den hemlängtande Kristina är en slitstark och vacker karaktär som kan ge en mycket att tänka på angående immigranter i vårt eget land.

174 - tyngden på dalskidan, älskling!

Snowroller - sällskapsresan II

Stig-Helmer Olsson i all ära, men det är den arga familjepappan som är min absoluta favoritkaraktär i denna strålande svenska klassiker från 1985. Detta är och förblir (tror jag) Lasse Åbergs bästa komposition. Karaktärerna har verkligen hittat rätt och både historien och birollerna är roligare än både tidigare och senare alster. Kanske är det också så att jag kan identifiera mig mer med skidsemestern än t.ex. båtar och golf. Det är också så härligt befriande att den "coola" skidledaren sjunger "koko" tillsammans med deltagarna och att hans radarpartner (som väl också ska vara tuff) spelas av Klasse Möllberg. 

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0