51 - den med regnet

Magnolia

Som en sorglig väv slingrar sig Magnolian genom olika människoöden i samma amerikanska stad. En melankolisk ton ligger över hela det annorlunda konstverket och människoödena flätas samman på olika sätt. Dialogen är makalös, liksom det konstnärliga upplägget. Man har dessutom verkligen hittat starka människoöden vilka gestaltas ofantligt bra av skådespelare som Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, John C Reilly och William H Macy. Mest exceptionell är dock Tom Cruise insats, i en roll som inte liknar någon annan han spelat. Cruise bittra och ultragrabbiga karaktär och dess förhållande till sin frånvarande far är en ren fröjd att skåda. Detta är en underbart oberäknelig film som har det mesta. Se den!

52 - krig, skuld och upprättelse

Född den fjärde Juli

Det här är historien om Ron Kovic, en av alla unga män som under falska premisser inspirerads till att ge sig av till ett ärofyllt krig för demokrati och frihet, ett krig man lätt skulle vinna. Framförallt är detta filmen om hur det var för alla fysiskt och psykiskt lemlästade soldater att komma hem till ett land de inte längre kände sig hemma i (eller ens var välkomna till). Tom Cruise gör sin bästa rollprestation någonsin i en oerhört stark film som främst av allt behandlar en tidsanda påverkad av kallt krig och rädsla. Detta förmedlas i synnerhet av Rons riktigt otrevliga mamma och den fasansfulla sjukhusmiljön han ett tag vistas i. Allt gestaltas till tonerna av John Williams.

53 - den inte fullt så bortglömda storfilmen

Braveheart
När det gäller den här klassikern kan jag tänka mig att mina läsare är ganska splittrade. En del kommer tycka att detta är en film som inte borde vara med på listan överhuvudtaget, medan andra anser den vara värdig topp-10. Jag tycker verkligen om den här, till stora delar historiskt felaktiga, skildringen av den skottska frihetskämpen William Wallace:s liv.  Det blir makalöst blodigt och våldsamt när Mel Gibson tar sig an historien och däri ligger väl filmens brist, för i övrigt är detta ett otroligt väluppbyggt, starkt och välspelat drama. Dramaturgiskt är det ett mästerverk med mästerliga krigslister, oväntade vändningar, snygga klipp, undersköna miljöer och känslomässiga toppar. Med hjälp av den ohyggligt vackra musiken blir alla scener som kretsar kring den lilla tisteln tårögda höjdpunkter, även om filmens starkaste ögonblick för mig är när Robert De Bruce avslöjas ute på slagfältet. Snyggast är ändå alla smutsiga och passionerade skottar!  

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0