Ebony and Ivory

Dear White People
 
 
 
"Dear white people the number of black friends it takes not to be a racist is now two..." Sam Whites radiokanal på ett välrenomerat amerikanskt college provocerar många. Rasismen finns ju inte längre i USA. Sluta tjata! Men när ett gäng vita studenter bestämmer sig för att ha en fest med temat: "Finn din inre neger" visar det sig att det systematiska förtrycket av svarta amerikaner inte är historia utan verklighet...
 
Jag har svårt att bestämma mig om den här filmen. Stundtals känns den som en flamsig collegefilm med kärleksgnabb och repliker som känns krystade både i sig själva och i leveransen. Samtidigt är det väldigt snyggt, ovanlig musik och bra klippning och så växer historien plötsligt på en. Kände länge att de fjantade bort ett så viktigt ämne, men på slutet var jag rejält fångad. Slutsatsen är att det här är en bra film som inte riktigt når ända fram. 
 
3/5

Angående nattens gala

Inatt är det så dags för den 87:e Oscarsgalan. Jag har nog aldrig varit så insedd på filmerna som i år, men jag kommer högst troligt ändå inte se galan då jag som småbarnsförälder prioriterar sömn. För er som har möjlighet rekommenderar jag verkligen showen. Det brukar vara mycket underhållande. I år är Neil Patrick Harris programledare och det blir säkert bra. 

 

 

 

Här är de nominerade:
 
Bästa film
 
 
 
Här jag nu sett 7 av 8 filmer. Selma kommer inte på bio förrän i mars och den ser intressant ut (handlar om Martin Luther King Jr), men jag tror inte den kommer förändra mina åsikter. 
 
För mig är Grand Budspest Hotel och the Imitation Game jämbördiga vinnare. De är de unikaste filmerna med bäst manus, men jag tror att juryn kan välja Boyhood. Boyhood är ett fantastiskt hantverk, men jag tycker den är väldigt överskattad. Birdman har också chansen och det skulle kännas helt OK. Viktigast är att American Sniper inte vinner. 
 
Bästa regi

Alejandro González Iñárritu - Birdman
Richard Linklater - Boyhood
Bennett Miller - Foxcatcher
Wes Anderson - The Grand Budapest Hotel
Morten Tyldum - The Imitation Game
 
Bästa regi och bästa film är lite samma tycker jag, men kanske att man tittar lite mer på skådespelarnas insatser och det talar för Birdman, som också har vissa annorlunda grepp där allt ser ut som en enda tagning. 
 
Bästa manliga huvudroll
 
Steve Carell — Foxcatcher
Bradley Cooper — American Sniper
Benedict Cumberbatch - The Imitation Game
Michael Keaton — Birdman
Eddie Redmayne — The Theory of EVerything
 
Jag har inte sett Foxcatcher, men min vinnare är Benedict Cumberbatch i rollen som det socialt funktionshindrade mattegeniet Alan Turing. Även om Eddie Redmayne också gör en otrolig insats. 
 
Bästa kvinnliga huvudroll
 
Marion Cotillard — Två dagar, en natt
Felicity Jones — The Theory of Everything
Julianne Moore — Still Alice
Rosamund Pike — Gone Girl
Reese Witherspoon — Wild
 
Här är det inget snack. Julianne Moore ska ha den! 
 
Bästa manliga biroll
 
Robert Duvall — The Judge
Ethan Hawke — Boyhood
Edward Norton — Birdman
Mark Ruffalo — Foxcatcher
J.K. Simmons — Whiplash
 
Här det hårt. J.K. Simmons är sjukt bra som den sadistiska musikpedagogen i Whiplash och Ethan Hawke är strålande i Boyhood. Någon av dem för mig. 
 
Bästa kvinnliga biroll
 
Patricia Arquette — Boyhood
Laura Dern — Wild
Keira Knightly — The Imitation Game
Emma Stone — Birdman
Meryl Streep — Into the Woods
 
Har inte sett Wild, men i övrigt ser jag en hård kamp för alla nominerade utom Meryl Streep, vars nominering den här gången känns som ett skämt. Kanske ville man bara att hon skulle slå nya rekord. Min vinnare är Emma Stone. 
 
Bästa animerade film
 
 
Svårt för mig att ha en åsikt. Jag har bara sett Big Hero 6. Jag tror ändå den vinner. 
 
Bästa foto
 
 
Kul att en polsk film blivit nominerad och fotot i Ida är så bra att det kan vinna. Jag tycker dock att Grand Budapest Hotel och Robert Yeoman har jobbat ihop till en Oscar nu. 
 
Bästa kostymdesign
 
 
Den här måste GBH vinna!
 
Bästa redigering
 
 
En kategori där American Sniper inte gör bort sig  men även den här borde gå till GBH
 
Bästa utländska film
 
Ida - Polen
Leviathan - Ryssland
Tangerines - Estland
Timbuktu - Mauretanien
Wild Tales - Argentina
 
Har bara lyckats se favorittippade Ida, men tycker ändå det är märkligt att franska Två dagar, en natt och svenska Turist inte är med här. 
 
Bästa makeup & hår
 
 
 
Guardians of the Galaxy får gärna vinna. Annars GBH. 
 
Bästa originalmusik
 
 
Interstellar borde varit nominerad i fler kategorier och den här ska den ha. 
 
Bästa originalsång
 
Everything is Awesome — Lego-filmen
Glory — Selma
Grateful — Beyond the Lights
I'm Not Gonna Miss You — Glen Campbell: I'll be Me
Lost Stars — Sånger från Manhattan
 
Kul om Legofilmen vinner. 
 
Bästa produktionsdesign
 
 
Med risk för att upprepa mig GBH!
 
Bästa ljudredigering
 
 
Svårbedömt. 
 
Bästa ljudmix
 
 
Whiplash bör vinna. 
 
Bästa visuella effekter
 
 
Tycker Apornas planet imponerar, men Interstellar vinner nog. 
 
Bästa manus på annan förlaga
 
 
Min vinnare är helt klart the imitation game. 
 
Bästa originalmanus
 
 
Birdman eller GBH. 
 
Tyvärr visas inte galan i någon svensk TV-kanal, men dock på svtflow. 

Håll takten!

Whiplash
 
 
 
En ung lovande trummis får chansen att spela i den främsta jazzorkestern bland unga musiker i New York. Det är en stor möjlighet, men innebär samtidigt att han får möta demondirigenten Fletcher...
 
I egenskap av batterist, och med viss erfarenhet av musikbranschen, fångas jag direkt av historien om Andrew som vill bli världstrummis. I jazzvärlden är de extremt tufft att ta sig fram och det är välkänt att många av de stora var väldigt hårda och otrevliga mot sina musiker. Andrew stöter på en duktig, musikälskande lärare men tillika sadist och det är riktigt irriterande att följa utvecklingen. Filmen är på många sätt ganska klassisk och påminner om det mesta som behandlar tuffa branscher med elaka lärare, men storbandsvinkeln är ny och skådespelarnas intensitet så fantastisk att detta ändå blir en svag fyra för mig. Musiken är ju också exceptionellt bra och ljudbilden mäktig, vilket fullkomligt exploderar i slutscenen. Riktigt bra! 
 
Plats 323

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0