"Mr Doctor?" "It's Strange" "Maybe Who am I to judge"

Doctor Strange
 
 
 
Den självgode, men briljante, neuroläkaren Stephen Strange råkar ut för en bilolycka och ödelägger sina händer. När han inser att han aldrig kommer kunna hålla i en skalpell igen söker han desperat efter mirakulösa lösningar, vilket för honom till en märklig inrättning i Katmandu. Ingenting han tagit för givet om fysiska lagar är längre givet...
 
Jag blev förälskad när jag såg spindelmannen- och X-menfilmerna i början av 2000-talet och har sedan dess sett de flesta superhjältefilmer som kommit ut mer eller mindre entusiastiskt, men insåg nu tyvärr att jag börjar bli lite trött på det. Det har blivit för många filmer, för många karaktärer, för mycket av samma dramarturgi. Framförallt har jag svårt för Avengers-grejen, att alla dessa karaktärer också ska kopplas samman och om en av dem kan rädda världen hur ska man då få till en fiende till dem alla? Jag älskar fortfarande en hel del av filmerna, men börjar bli mätt. Det drabbar denna film. 
 
Doctor Strange är en enormt snygg produktion med en lite annan vinkel. Det är uråldrig visdom, magi och ritualer snarare än superkrafter som besegrar fienden. Benedict Cumberbath är en strålande skådis som axlar rollen med humor och smartness. Men det räcker inte riktigt till. Det hinner inte byggas upp tillräckligt och även om slutet har en snygg twist, blir det lite väl enkelt och tråkigt. Det här är långt ifrån en dålig film, men jag kräver mer för att överraskas och förundras av den här genren. 
 
3/5 (5/10) når den till. 

Deep down we're just wild animals

Fantastic Mr Fox
 
 
 
Mr Fox, en mycket skicklig hönstjuv, lovar sin fru att lämna brottets bana för ett lugnare familjeliv, men suget blir för stort och räven ger sig istället på en storstöt mot tre storbönder. Plötsligt är alla i fara...
 
Roald Dahl skrev boken, som filmen baseras på, under en mörk period i hans liv då hans fru var sjuk och ett barn hade dött i mässlingen. Det är nog anledningen till att Mr Fox är en familjefar som vill ta hand om allt och vara den stora hjälten alla ser upp till. Grundstoryn är bra med alla relationsbekymmer, avundsjuka och kärlek.
 
Men det är regin, av en av mina absoluta favoriter Wes Andersson, som är det absolut briljanta i detta ursnygga konstverk. Man har lyckats skapa en känsla som påminner om Tarantino/Coen trots att det samtidigt närmar sig familjefilm. Karaktärerna är genomtänkta och röster som George Clooney och Meryl Streep fungerar perfekt. Wes Anderssons matta färger är ett av hans signum och här blir det verkligen extra snyggt med underbara höstfärger. Hela scenografin och de makalösa dockorna får liv trots att det samtidigt är tydligt att man vill hylla den gamla tekniken. 
 
Idag görs de flesta animerade filmer med dataanimering och det är förstås den mest effektiva och moderna tekniken, men samtidigt måste man inte helt överge andra sätt att skapa rörelse. Stopmotiontekniken har används sen tidigt 1900-tal, men har aldrig kunnat göras snyggare än idag. Exempel på stopmotionproduktioner är Wallace & Gromit, Byggare Bob, Nightmare before christmas mfl. Senast gjordes det superbt i Kubo och de två strängarna, men jag har nog aldrig sett det snyggare än i detta smarta räv-kriminaldrama. 
 
4/5 (7/10) och plats 373 på den uppdaterade listan

Pee standing

the fundamentals of caring
 
 
 
Ben har pensionerat sig som författare efter en personlig tragedi och behöver ett jobb medan han undviker att skriva under skilsmässopappren från hans fru. Jobbet blir att sköta om Trevor som har en ovanlig muskelsjukdom och en ovana i att få sina vårdare att gråta...
 
Javisst har vi sett det förut. Javisst är det klyschigt Javisst påminner det om "intouchables" men det här var bra, riktigt bra. Så skönt med en riktig "feel-good-rulle" som inte blir fånig. En härlig känsla (i typ Zach Braff-stil) full av humor och värme genomsyrar roadmovien. Musiken är bra och Paul Rudd visar, som så ofta, att han är mer än komik. Kul att Netflix producerar så mycket eget. 
 
Klarar Bechdeltesten 
 
Klarar en knapp 4/5 (7/10) och når plats 378 på den uppdaterade topplistan

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0