234 - "You mean Canada as in ICE?!!"

cool runnings

Efter den föregående filmen behöver vi en riktigt lättsam paus och det får vi i form av denna klassiker, i viss mån baserad på verkligheten. Jamaica får ett bob-lag eftersom några sprinters sprungit ihop och fallit under uttagningarna till sommar-OS. Detta är en riktigt varm film med de typiska vändpunkterna och problemen och den mäktiga avslutningen som bara riktigt bra sportfilm kan åstadkomma.

235 - den innan Dan Brown

Stigmata

Jag brukar inte tycka om den här typen av film och kommer nog inte se om den (om jag vill undvika mardrömmar). Jag skulle också kunna ha vissa problem med de vägar filmen tar och dess överdrivna Dan Brown-liknande tolkningar av det gnostiska Thomasevangeliets vikt i historien, följt av kyrkokritik likt den i Da Vincikoden. Har man glimten i ögat kan man istället njuta av alla filmens referenser till katolicismen och njuta av hur man blandar frisk bland teoligi, teorier och mysticism. Allt måste naturligtvis tas med en rejäl nypa salt och utifrån ens egen övertygelse men det är enormt spännande, välgjort och dramatiskt och trots lite krumma vägar får de ihop det fint på slutet med en del tänkvärt och djupgående. Filmen är lika mycket ett drama och en tanke om tron som en skräckthriller, men vill man sova gott bör man förstås undvika den. OBS! Musiken är gjord av Billy Corgan

236 - "var är fjant?"

trolltyg i tomteskogen

Har man sett filmen vet man svaret på frågan i rubriken. Det här är en underbar julklassiker som försvann, men nu på något mystiskt sätt kommit tillbaka och t.o.m. getts ut på dvd. Ett tag var det nämligen bara vissa utvalda som hade lyckats spela in den på video. Själva historien är en magisk berättelse om den ständiga kampen mellan tomtar och troll. Trollen vill göra sig av med tomtarna en gång för alla och deras elaka plan sätts i verket på Tors och Lisas bröllop. Underbart! Bäst är scenen då trollen ska ut och bränna, den sibiriske tomten samt namnet "fjant". Hur underbart är inte det?

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0