21 - den med den mörka kaninen

Donnie Darko


 
Jag såg Jake Gyllenhaal i en usel rulle, som heter "bubbleboy", häromdan och tänkte att den här killen har gjort mycket skit. Men allt är förlåtet när man ser den här geniala thrillern där hans syster Maggie faktiskt spelar han syster. Allt handlar om den unge mystiske Donnie som en dag får en flygplansmotor i sin säng, men lyckligtvis är han då uppe i går i sömnen (något han gör ofta). Donnie har svårt att passa in i tonårsvärlden och i skolan och har mystiska syner där han bl.a. träffar en otäck kanin som heter Frank. Frank verkar styra Donnies liv och efter det att Donnie undvikit flygplansmotorn tar Frank över helt.

Filmen, som är Rickard Kellys regidebut, är en upplevelse och inget för den som vill ha en tydlig och rak handling. Historien är fylld av skumma och snygga scener och allt hänger ihop på något mystiskt sätt. Ett mästerverk!

22 - en symfoni av ondska

the pianist


 "...det finns skydd mot allt som tänkas kan, men det finns inget skydd mot människan..."

Tiden mellan 1939-1945 är en tid som totalt förändrade världen. Inget och ingen kunde någonsin bli detsamma igen. Människan var för alltid förändrad.

Det finns ingen världshändelse som filmatiserats så mycket som 2:a världskriget och det är filmer av väldigt skiftande kvalitet. Det här är definitivt en av de allra bästa.

Vi följer nationalikonen och världspianisten Wladyslaw Spillman på hans resa från uppskattad musiker på den polska radion till judiskt flykting i ett, av nazismens järnhänder, raserat Warszawa. Roman Polanski, som själv upplevt 30-talets ghetton, låter oss smygas in i historien. I början av filmen gråter Spillmans mor över dåligt med pengar och familjen för politiska diskussioner kring alla dekret, angående den judiska befolkningen, som dyker upp i dagstidningen. Det är futtiga saker att begråta om man känner till vad som komma skall. Att man som tittare berörs och känner medlidande redan där gör inte bara att fortsättningen känns ofattbar utan skapar en otroligt mänsklig hackkyckling. en tydlig strimma av hopp, som genomsyrar första halvan, slocknar långsamt men dör aldrig helt genom filmen.

Jag har fastnat för ett par riktigt starka scener i filmen.

Den första är när Spillmans far tvingas av en tysk officer att gå i rännstenen istället för på trottoaren och alla människor runt omkring böjer sina huvuden och går förbi. Typisk mobbing fast i fasansfull organiserad form.

Den andra är när judarna fått flytta till ett eget ghetto i staden och måste passera en "icke-judisk" gata som går rakt igenom området. Två tyska vakter tycker då att det skulle vara roligt med litye dans och de rädda judarna dansar inför dem. Höjden av förnedring.

Slutligen har vi en scen i filmens andra del, vilken är en extremt spännande flykthistoria där Spillman gömmer sig från förföljarna, då Wladyslaw ska öpnna en konservburk med gurkor som han hittat och möter en tysk officer: Vad gör du? frågar han Jag försöker öppna burken, svarar Spillman. Underbart!

Filmen är otroligt kall och brutal, men också full av värme och den stannar upp ett antal gånger och ger oss andningspauser. Adrien Brody fick en välförtjänt Oscar för titelrollen och det är slående starka rollprestationer rakt igenom i denna upprörande historialektion och pianokonsert av högsta märke.   

23 - "I thought you were an Ayran" "No, I'm a vegetarian"

Diktatorn

Vi befinner oss i Tomania vid tiden för andra världskrigets början. I den lilla staden befinner sig inte bara den förfärliga diktatorn Adenoid Hynkel här ovan utan också en fattig judisk frisör vars utseende råkar vara extremt nära diktatorns anlete. Dessa dubbelgångares vägar kommer att korsas på alla osannolika vis, och världen blir aldrig densamma. 

Detta är en av de roligaste filmerna genom tiderna. Mötet mellan Hynkel och Napaloni av Bacteria med spagettiincidenten som topp är så fruktansvärt roligt och samspelet mellan Chaplin och Oaki i de scenerna är svårslagna. Att filmen dessutom är inspelad år 1940 gör den så enormt utmanande och stark att man häpnar. Detta är mer än en politisk komedi!

Avslutningsvis måste jag ge er ett exempel på den makalösa symboliken i filmen. Detta är scenen då Hynkel leker med jordgloben. 

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0