Lite lätt jobbig stämning!

Det har varit en o annan uppmärksammad händelse på Oscarsgalan genom åren. Det har varit protester, bojkotter, statesments, galna firanden osv men avslutningen igår tar priset. 
 
Som det verkar fick Warren Beatty och Faye Dunaway fel kuvert, blev förvirrade och ropade ut la la land som vinnare för bästa film. Det var ju bara det att Moonlight hade vunnit. När missen upptäcktes blev stämningen minst sagt spänd och besvikna fick la la land-gänget slinka av scenen mitt i sitt tacktal medan Moonlight-gruppen missade hela sitt moment när de fick ta över statyetterna. Jag har sett klippet många gånger och det gör ont. 
 
 
 
Annars gick det mest i galan som förväntat. La la land vann mest priser. Casey Affleck tog en välförtjänt Oscar och Emma Stone höll för favorittrycket.
 
The Salesman tog hem det politiska priset för bästa utländska film och Zootopia fick sitt pris helt i sin ordning. Jag är besviken på att Arrival gick nästan lottlös. Annars går det inte att klaga. Jimmy Kimmel drev med Trump och Matt Damon och musiken höll klass. Att Moonlight vann för bästa film var en liten överraskning, men det är en fin och snygg film

Cineasternas gala nr1

 
 
 
Inatt är det återigen dags för Oscarsgala. Det är egentligen bara USA:s (eller t.o.m. Hollywoods) egen filmgala, men det har nästan blivit hela världens. Showen brukar vara fantastisk och inte sällan politisk. Det skulle inte förvåna mig om Trump får en känga i natt. 
 
Så till nomineringarna. 2014 var ett fantastiskt filmår. 2015 var lite av ett mellanår. 2016 var återigen riktigt bra, men inte fantastiskt. 
 
De nominerade till bästa film är:
 
Arrival - magiskt bra och smart film, som jag hoppas vinner men som nog inte gör det tyvärr 
 
Manchester by the Sea - otroligt starkt drama. Kan mycket väl vinna 
 
Moonlight - otroligt snygg film. En outsider
 
Hidden Figures - Fin och snäll. Vinner inte 
 
Fences - Har jag ännu inte sett. Är inte favorittippad
 
Hell or High Water - Också missat. Känns intressant
 
Lion - berörde mig mycket, men räcker inte till
 
Hacksaw Ridge - Mycket bra, men antagligen för blodig o kristen för seger
 
La la land - Den stora favoriten. En mycket bra film. Känns OK om den vinner
 
 
 
 
Bästa kvinnliga huvudroll:
 
Meryl Streep - Florence Foster Jenkins
Emma Stone - La la land
Natalie Portman - Jackie
Isabelle Huppert - Loving
Ruth Negga - Elle
 
Makalöst att Streep är nominerad igen och hon gjorde en grym insats, men jag tror inte hon vinner. Emma Stone har gjort många bra roller och borde vunnit tidigare. Jag tycker inte hon ska vinna i år, men tror hon tar det. 
 
Bästa manliga huvudroll:
 
Denzel Whasington - Fences
Andrew Garfield - Hacksaw Ridge
Ryan Gosling - La la land
Viggo Mortensen - Captain Fantastic
Casey Affleck - Manchester by the Sea
 
Jag har sett alla filmerna utom en här och Casey Allfleck bör gå segrande ur detta gäng. 
 
Bästa kvinnliga biroll:
 
Viola Davies - Fences
Naomie Harris - Moonlight
Nicole Kidman - Lion
Octavia Spencer - Hidden Figures
Michelle Williams - Manchester by the Sea
 
Naomie Harris är otroligt bra i Moonlight och bör vinna det här. Michelle Williams är med för kort o Octavia Spencer har gjort bättre. Viola Davies sägs vara största utmanaren. 
 
Bästa manliga biroll:
 
Mahershala Ali - Moonlight
Jeff Bridges - Hell or high water
Dev Patel - Lion
Lucas Hedges - Manchester by the Sea
Michael Shannon - Noctural Animals
 
Ali är fin i Moonlight, Shannon är urbra i Noctural Animals, men jag hoppas på Dev Patel. 
 
 
 
Bästa animerade film:
 
Moana
Zootopia 
Kubo and the two strings
the red turtle
My life as a Zuchini
 
Tuff kategori i år, men jag tycker Zootopia är bäst! 
 
Bästa ickeengelskspråkiga film:
 
Toni Erdmann
the Salesman
Tanna
Under sandet
En man som heter Ove
 
En av de roligaste kategorierna där oftast de bästa o mest vågade filmerna återfinns. Jag har bara sett två. Toni Erdmann är en galen film som många tippat, men the Salesman är kanske ännu troligare. Jag har inte sett den, men Ashgar Faradi har vunnit förr och det känns helt rätt med en iransk vinnare. Faradi får inte ens komma till galan pga inreseförbudet. Allra roligast vore det förstås om vår egen underbara Ove fick vinna. Det är stort bara att den är en av fem och jag tror inte den vinner. Danmarks bidrag känns också spännande. 
 
Sedan finns det en hel hög priser till. Jag tror och hoppas att Arrival tar en del tekniska priser. Arrival bör vinna för musik och kostym. Moonlight kan ta foto. 

En riktig käftsmäll!

Manchester by the Sea
 
 
 
När Lees bror dör tvingas han återvända till sin gamla hemstad, en plats fylld av smärtsamma minnen. Men han måste återvända eftersom brodern bestämt att det är han som ska ta hand om Patrick; Lees brorson. Lee vill alla gott, men han har ett hett temperament och en slarvig sida, vilken har gett fruktansvärda konsekvenser. Går det att hantera sådan enorm smärta och skuld och samtidigt vara den Patrick behöver?
 
Detta är onekligen inte "feel-good", en riktigt grå och tung historia som berättas i lugnt tempo till klassisk musik och ett mycket vackert foto. Livshistorien är så smärtsam att jag nästan inte klarar av det, samtidigt som själva filmen mest rör sig kring väldigt vardagliga ting. Mot slutet tar filmen sata och klipper till. Då golvas iaf jag. Skådespelarinsatserna är strålande. Casey Affleck ska spela sådana här roller och, den för rollen Oscarsnominerade, Michelle Williams briljerar verkligen. 
 
Starkt!
 
Nu har jag sett 7 av de 9 nominerade till bästa film på Oscarsgalan. Jag hoppas på att hinna se de två sista innan den 28:e
 
4/5 (7/10) och plats 

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0