260 - Skattjakt, bluegrass och cykloper

Oh brother where art thou?

Homeros Odyssén får nytt liv bland småskurkar på flykt i 30-talets sydstater (vars rasism får sig en känga) i bröderna Cohens epos om Ulysses och hans två kumpaner vars hackande i sten är över. Filmen i sig är en underfundig och smått bisarr road movie i västernmiljö, där de tre skattletarna stöter på det ena äventyret efter det andra på sin väg. För mig är det dock framförallt de snygga anspelningarna på det mytologiska som imponerar. Vi har den enögde jätten (cyklopen), översvämningen, den väntande hustrun och de lockande sirenerna (som i detta fall sjunger gospel). Förutom allt detta är filmen otroligt visuell, med ett varmt ljus rakt igenom samt kryddad med suverän musik. Filmens topp är när de tre fångarna bildar Soggy Bottom Boys och sjunger in bluegrass-hiten "I am a man of constant sorrow".

261 - It's absolutely not only a game


Fever Pitch
Vi ser en ung Colin Firth i filmatiseringen av Nick Hornbys bok om en man som älskar fotbollen (Arsenal) först och allt annat i andra hand. Det är en film fylld av humor och igenkännande för en sportnörd, särskilt roligt är det när Paul spelar fotbollsspel med sina kompisar och de väljer vilken årgång av Arsenal de ska vara. Paul möter sedermera Sarah, som inte delar hans passionerade fotbollsintresse och problemen startar. Detta är en film både för fotbollsälskare och för de som lever med dem. OBS! Blanda inte ihop denna med den bleka amerikanska baseballkopian från 2005.

262 - en film som genomsyras av...syra

Beck - sista vittnetDet har gjorts väldigt många Beck-filmer och långt ifrån alla är bra. När den här kom 2002 så lät det som att det skulle vara den sista, vilket ju inte alls var fallet. Det här är iaf en av de absolut bästa svenska polisfilmerna som gjorts. Det är enormt spännande, ett snyggt foto (flera spännande vinklar) och man har verkligen hittat in i karaktärerna. Dessutom tog man sig här tillbaka till det tragiska, melakoliska skimmer som låg över den äldre Beckfilmerna med Gösta Ekman.

 

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0