Heja tjuvarna!

Jag vet inte varför det är så kul att heja på tjuvar, men det kan vara för att det är roligt att se smarta planer fungera. Samtidigt är det så att vi oftast vill känna att brottet ändå görs av goda skäl. Oceans eleven-gänget rånar från elaka miljonärer, Jönssonligan från den onda Wall Enberg och som allra bäst är det när det blir Robin Hood av det hela. Jag har sett två filmer om tjuvar i dagarna:
 
 
Now you see me
 
 
 
FBI får ett lurigt fall på halsen när fyra magiker lyckas råna en bank i Paris direkt från en show i Las Vegas. Ingenting verkar vara omöjligt för dessa fyra, vilka verkar vara utvalda av någon...
 
Högt tempo, skön känsla och en uppsjö av grymma skådisar skapar en underhållande och lättsam kriminalare. Filmen är inte överdrivet smart och stundtals både klyschig och ihålig, men på det stora hela blir det mer än godkänt tycker jag.
 
En uppföljare kommer nästa år. 
 
3/5
 
 
Focus
 
 
En slipad svindlare träffar en kvinna och de börjar jobba ihop, men går det att behålla fokus när känslorna svallar?
 
En film som börjar bra i riktig "catch me if you can"-anda, men som tyvärr tappar rejält och blir rätt sliten och tråkig mot slutet. 
 
2/5
 
 

Om att se

City Lights
 
 
En lösdrivare blir förälskad i en blind blomsterförsäljare och hon misstar i sin tur honom för en rikeman. Lösdrivaren har nämligen hindrat en rik man från att ta livet av sig och detta ger honom gåvor i överflöd, dock endast vid de tillfällen då rikemannen är onykter. När vår man får veta att blomsterflickan har ekonomiska bekymmer försöker han allt för att hjälpa henne...
 
Det här är Charlie Chaplins bästa stumfilm! Det är vackert, roligt och berörande även om filmen stundtals sticker iväg i alltför långa sidospår. Det är en utmaning ibland att ta till sig stumfilmshumor från 1931. Här ska man t.ex. skratta åt att Chaplin suger i sig spagetti. Säkert exklusiv mat då, men inte så hett att skoja om idag. Men ofta är det roligt och framförallt funkar förvecklingarna och den fina historien mycket bättre den här gången än exv i Moderna tider. Slutscenen frambringar en och annan tår. 
 
4/5 och plats 324 på den uppdaterade topplistan bland kategorierna. 

a not so violent film

a most violent year
 
 
1981 var ett av de våldsammaste åren i New Yorks historia. Mord, överfall, rån och våldtäkter överallt och mitt i detta försöker Abel Morales driva sitt bensinföretag. Morales förare attackeras ständigt och när hans dotter finner en laddad pistol i deras trädgård förstår de att det är allvar. Abels fru är uppväxt i gangstermiljö med en vilja att lösa saker lite mer ohederligt...
 
Med ett fantastiskt foto och musik, som fångar en, byggs en stark känsla upp i denna snygga skildring av 80-talets New York. Man gör det i ett lågt tempo och framförallt med dialogen som vapen. Istället för att gotta ner sig i en vålsorgie tar man fasta på våldets konsekvenser och rädslan bland både offer och förövare. Oscar Isaac är en ny favorit för mig och han övertygar verkligen här, liksom Jessica Chastain i rollen som den hetlevrade hustrun. En enkel men sevärd film. 
 
Stabil 3/5

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0