132 - "If might is right, love has no place in the world. And maybe so, but I don't have the strength to live in a world like that"

the mission


Åter till listan och ett storslaget äventyr från 1986, där den inre kampen är lika stor som den uppbara yttre! Robert De niro är fantastisk som den unga och nyfrälsta jesuiten, vars kamp- och botgöringsvilja är oöverträffbar! Filmen utspelar sig på 1700-talet i omstridda prektorat mellan dagens Paraguay och Brasilien, ett område där jesuitiska missionärer satt ut för att sprida sitt budskap bland de lokala indianerna. Nu hotas dock alla ideal av ett maktspel mellan spanjorer och portugiser. Historien är inte bara svindlande vacker med ett oscarsbelönat foto (Chris menges) och ett av tidernas bästa soundtrack (Ennio Morricone), utan också en spännande skildring av moraliska frågeställningar kring makt, tro och ideal. Jag gillar den skarpt, särskitl inledningen då vi bokstavligen kastas in i historien!

(nedräkningen har börjat)Ikväll såg vi del 1 i serien och vi ska försöka se resten innan den 13 juli då sista delen har premiär. Få historier fångar mig så mycket som den om den ärrade trollkarlen!

(några hedersomnämnanden till filmer som missade listan)

Det finns ett par filmer som precis har missat denna lista och som kanske "borde" varit med, men eftersom det är min lista är det jag som bestämmer. There will be blood med Daniel Day-Lewis här ovan är ett fantastsikt hantverk. Med en suggestiv och mörk känsla, fantastiskt foto och bland det bästa skådespel jag någonsin sett visar den en man som fylls mer och mer av girighet tills bara hat återstår. Jag förstår verkligen att detta är en riktigt bra film, men jag klarar bara inte av den. Det är ınte det att de använder sig av ljud istället för musik eller själva idén utan det är nog den totala avsaknaden av ljus och kärlek. Jag behöver något litet att klara fast mig vid i ångesten och hatet.
Jag gillar ju som sagt inte skräckfilm så där hemskt mycket, men jag ska ändå uppmärksamma två som jag tycker är lite smartare än skräckfilmer brukar vara.
Och slutligen en Coenbröderna-film som faktiskt hamnat utanför listan. Det finns helt enkelt 500 filmer som är bättre.

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0