(Inte bara Mr Keating)

 
 
 
"Carpe Diem" eller "oh captain my captain". De flesta minns nog Robin Williams för hans roller som varm, humoristisk rebell i framförallt "döda poeters sällskap" men också "Mrs Doubtfire", "Good Morning Vietnam" och "Patch Adams". Sin Oscar fick han dock i Matt Damons och Ben Afflecks genombrott  "Will Hunting". Hans sneda leende och mjuka röst rör en i själen. 
 
Men Williams hade fler strängar på sin lyra och jag kan verkligen rekommendera filmerna "One hour photo" och "Insomnia" där han spelar iskalla typer. 
 
Annars är "Hook" en av mina personliga favoriter. Robins varma stil gjorde ju att han fick roller i många barnfilmer såsom "Jumanji", "Flubber" och senast i "Natt på muséet"-filmerna. 
 
I intervjuer har han ofta gett intryck av att vara komplett galen och det är tydligt att hans tokiga humor också har varit en försvarsmekanism mot de djupa, tunga känslor han bar på. 
 
Allt för många skådespelare går ur tiden i förtid pga tunga, konstnärliga sinnen. 

den om att tala med ögonen

Fjärilen i glaskupan
Han vaknar upp en dag på ett sjukhus, allt är en dimma. Svaga ljud och suddiga färger går att förnimma. Han pratar, men ingen hör honom. Den smärtsamma sanningen är att han är förlamad och att de dessutom ska sy igen hans ena öga.  50% av den spegel han fortfarande har mot den värld han en gång var en del av ska tas ifrån honom. 
 
Känslan är så otroligt välgjord i denna franska film från 2007, där vi under filmens första halva får följa allt inifrån den nyligen förlamade Jean-Dos sinne. Han är fullt med, men kan bara kommunicera det genom ett öga. Han har locked-in-syndrome. Han kommer aldrig kunna ge eller få beröring igen. Hans barn kommer aldrig mer få höra hans röst. Det är otroligt starkt. Det är långsamt, men ändå intensivt. Det är befriande opolerat. Jean-Do är ingen ängel. Han har varit otrogen. Han är många gånger ytlig, men det är också vackert. Det finns en vacker själ därinne.
 
Den fantastiska historien om Jean-Do, som ur sin sjukhussäng lyckades diktera en hel bok, har berört många och funkar även utmärkt bra i filmform.
 
Jag nämnde för ett tag sedan att jag ville bredda mitt filmtittande och hoppas framöver kunna se Mimi & Gris-Gris från Tchad, men än så länge fick det bli detta franska drama.
 
Det tar sig in på listan. På plats 211.
 

(kolla in den uppdaterade topplistan)

Min rubrik "den uppdaterade topplistan" är under ständig bearbetning och mycket har förändrats sedan jag för första gången presenterade mina 500 bästa filmer. Dock har det förändrats mindre ju högre upp man kommer på listan förstås.
 
Nu har jag börjat förbättra den ännu mer. Det är ju bara en rak lista med namn (alla filmer har dock en recension någonstans på bloggen), men nu har jag även lagt till land och årtal. Det blir nämligen väldigt kul när man ser vissa mönster. Jag gillar helt klart brittisk, dansk och tysk film, men det är ändå ingen tvekan om att USA tokdominerar listan och att Sverige ändå har rätt många bra filmer genom åren. Jag vill väldigt gärna vidga mitt filmtittande och se fler filmer från andra delar av världen, men hittills har t,ex. de koreanska filmer ja sett varit lite av en besvikelse.
 
Det är ett evighetsjobb att fixa detta så jag har bara hunnit med topp-100 ännu, men ett annat tydligt mönster kan man se. Jag tycker att de bästa filmerna gjordes precis kring millenniumskiftet. Frågan är om min egen ålder har påverkat mig (jag var i 20-årsåldern då) eller om det verkligen är så att de bästa filmerna gjordes då? Jag har iaf de flesta av mina favoritfilmer mellan 1998-2003, sedan finns det ett ganska stort gäng i mitten på 90-talet. 80-talet verkar inte tilltala mig så mycket, däremot är 70-talet bra. Äldsta filmen på listan är från 1921 och det finns filmer från i år också.
 
Jag kan tydligt plocka ut de tre bästa filmåren någonsin (tätt följda av 2003, 2000 och 1998):
 
2001 (fellowship of the ring, Amelie, das Experiment, a Beautiful mind, no man's land, Moulin Rouge, Monsters inc)
 

 
1999 (green mile, sjätte sinnet, fight club, Matrix, Magnolia, torsk på Tallin, Arlington Road, American Beauty)  
 
1993 (Schindler's list, Shadowlands, a perfect World, Gilbert Grape, Braveheart, Sunes Sommar, Jurassic Park)
 
 
  

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0