76 - den där man lär sig att rysta av sig vattnet

Fyra nyanser av brunt

När Killinggänget gör film förväntar man sig något roligt och visst finns det dråpliga karaktärer och komiska inslag, men mest är det en brun sörja som ter sig allt mer svart ju längre filmen fotskrider. Fyra historier berättas parallellt och det är speciellt två av dem jag fastnar för. Främst har vi historien ovan med familjefadern som drabbas av en svår olycka när han ska göra något åt sin sons skoltrötthet, en olycka som förändrar både honom och familjen. Denna historia berör mitt innersta och sorgen är stor när den apatiska hustrun inte kan hänga med på sin mans nyvunna livsgnista. Sedan har vi den riktigt mörka historien med samtalsgruppen (som väl är en matlagningskurs egentligen) där både Sofia Helin och Ulf Brunnberg gör makalösa insatser. Jag mådde riktigt dåligt efter att ha sett den delen när den gick separat på TV. Förutom ovannämnda skådespelare så gör både Robert Gustafsson och Jonas Inde strålande prestationer. Ständig regissör för Killinggänget är Tomas Alfredsson som väl numera är mer känd för "låt den rätte komma in".  

77 - "guldäpplena de flyta som rovor i hans gryta"

Kejsaren av Portugallien

Från en av våra största författare, Selma Lagerlöf, kommer den här varma och tragikomiska berättelsen om pappan som blev galen istället för att acceptera verkligheten om sin dotter. Lars Molin ligger bakom mastodontproduktionen, vilken flera gånger har gått som miniserie på TV och är nästan tre timmar lång. Miljöerna är vackra och en krypande värme sprider sig i själen när den utklädda farbrorn gör sig till Kejsare av Portugallien och sjunger om apelsiner när världen tränger ihop sig runt honom. Det sägs att Selma inspirerades till historien av en riktig man som trodde att han var kejsare och hon har skapat en vacker och tragisk bakgrundshistoria till fenomenet. Filmen vimlar av bra skådespelare som Per Oscarsson, Rolf Lassgård, Cecilia ljung och förstås Ingvar Hirdwall.

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0