Fisken som visste för lite

Hitta Doris
 
 
 
Plötsligt en dag börjar Doris, fisken utan kort- och långtidsminne, komma ihåg små fragment av sin barndom. Hon inser att hon har en familj som hon saknar. Jakten kan börja...
 
En fin liten historia, men otroligt snäll. Äventyret är nte alls lika vidunderligt, spänningen är inte alls lika hisnande och det finns egentligen aldrig något riktigt hot. Alla är snälla och inte ens när det känns hopplöst, känns det särskilt hopplöst. Filmen är smårolig, men inte en enda gång brast publiken ut i gapskratt.
 
Detta var verkligen inte dåligt. Animationen är briljant. Det finns flera sköna karaktärer och en del humor, särskilt i scener där man förklarar en del djurbeteende (som i en sjölejonscen). Vissa stunder berörde det också en del, om än inte tillnärmelsevis som i förra filmen.
 
Min 5-åring sa direkt efter filmen att han ville se den igen och det är kanske det ultimata betyget. Men av mig får den bara 3/5 (6/10)

Så gör djur vol 75

the Secret life of pets
 
 
 
 
I en lägenhet i New York bor Max, likt så många andra husdjur, med sin älskade matte Katie. Ingen kärlek kan vara större än den de har för varandra, men en sak lämnar Max fullständigt oförstående: Varför måste Katie gå iväg typ varje dag och vara borta så länge? Som om inte det vore nog kommer hon plötsligt hem en dag med en hund till...
 
Gänget på Illumination, som låg bakom Dumma Mej-filmerna, har försökt sig på att förklara vad husdjuren gör varje dag när människorna är på jobbet. Men efter en genial inledning (varav en hel del har synts i trailers) blir det mest en typisk animerad film med lite bortrövade djur och äventyr i staden. Humorn är stundtals lysande och det är riktigt snygga miljöer, men karaktärer och story har vi sett förr. Trots allt mycket sevärt om man vill ha enkel underhållning. Bäst är nog den vita kaninen med den svarta rösten. 
 
3/5 (6/10 typ 5,5/10) 
 
Jag har också sett ett intressant porträtt av en stor matematiker, som tyvärr trots en intressant livshistoria blev en väldigt ljummen film:
 
 
3/5 (5/10) trots bra skådespelare. 

Är vi människor eller maskiner i ett system?

Money Monster
 
 
 
Ett flamsigt ekonomiprogram på någon reklamkanal, som erbjuder bl.a. aktietips, avbryts plötsligt när en man kommer in med en pistol och en bombväst. Han har förlorat sina livsbesparingar på ett tips i programmet förra veckan. Nu vill han ha ett svar, annars...
 
Jodie Foster är ett stort skådespelarnamn med stora hit's framförallt på 90-talet, men som regissör är hon mer okänd. Här har hon andra stora namn som Julia Roberts och George Clooney till sin hjälp och ett manus med ett budskap. Resultatet blir en sevärd, intressant och ganska spännande historia om hur maktlös den lilla människan är i det stora ekonomiska spelet. Poängen är bra och det är alltid spännande med en klassisk upprullning, men tyvärr blir det både lite för enkelt och lite för orealistiskt. Filmen hade behövt en större ökning mot slutet och framförallt en rejäl twist. Men det är ändå spännande och mycket sevärt. Clooney och Roberts inger verkligen förtroende och budskapet är bra. 
 
3/5 (6/10) 

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0