28 - "some men just wanna see the world burn"

the dark knight
Heath Ledger är den enda skådespelare som erövrat en oscarsstatyett efter sin död och att han fick den var inte ett spel baserat på hans sorgsamma bortgång för när man ser hans insats som Jokern går det inte annat än att häpna. Ledger förkroppsligar ondskan på ett makalöst ormlikt sätt när han väser fram sitt budskap inför Gothams kriminella elit. Själva filmen är en mäktig beskrivning av kampen mellan ont och gott, en kamp som också pågår inom karaktärerna. Christopher Nolan är min favoritregissör och något han är extremt bra på är att skapa ett djup inom karaktärerna och en "cool" känsla som inte känns töntig. Jag stör mig inte ens på Batmans röst (vilket många andra gör). Vid sidan av Ledger är Gary Oldman, Michael Cane och Christian Bale suveräna även Morgan Freeman och Maggie Gyllenhaal gör minnesvärda insatser. Det allra bästa med den här filmen är dock det otroligt starka slutet, som är både spännande och har en intressant och mäktig slutkläm. Kampen mellan ont och gott har aldrig gestaltats starkare!  


29 - om du har en fyra timmar över

Ben-HurOmdebatterade Charlton Heston flyger fram på hästvagnen i den kanske snyggaste äventyrsfilmen genom tiderna. Det här är ett tvättäkta epos med en speltid på inte mindre än 212 minuter och ett fascinerande livsöde. Vi följer Judah Ben-Hur som går från högstatusman till slav under romarna. Hans heroiska mod och rättspatos gör att han kämpar sig tillbaka, flyr och återser sina gamla antagonister i storslagna scener. Filmen har en av tidernas största budgetar och man ska bl.a. ha använt ca. 100.000 ksostymer. Det gick inte lika illa som i filmens föregångare från 1925 då flera statister avled under kapplöpningsscenen, men mycket blod, svett och tårar gick nog åt även 1959 för att kunna skapa ett sånt här mästerverk utan tillgång till specialeffekter. Vid sidan av huvudhistorien rör sig en man från Nasareth som Ben-Hur stöter på tre gånger i filmen, vilket blir en extra krydda i denna mastodontklassiker, vilken är en av tre filmer som kammat hem 11 oscars (däribland bästa film).

30 - den där illusionen är allt

the prestigeDet finns snygga och storartade filmer. Det finns mystiska och smarta filmer. Och så finns det filmer som tar det ett steg till! Vi inleder topp-30 med en spännande thriller!

Vi ser Christian Bale, Hugh Jackman, den briljante Michael Cane och inte bara vackra utan duktiga Scarlett Johansson i Christopher Nolans mästerverk om två rivaliserande illusionister kring förra sekelskiftet i USA. Även vi som tittare blir förstås förda bakom ljuset i denna magiska skildring av trollkarlarnas viktigaste moment; prestigen. Det räcker inte att trolla bort och trolla fram någonting, det krävs något extra något som får våra sinnen att fullständigt tappa kontrollen. Det här är inte bara rafflande och smart utan också otroligt snyggt och välspelat. Jag älskar denna film! Bale har blivit en personlig favorit på slutet!

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0