A man that farts

Swiss Army Man
 
 
 
En ung man, som är fast på en öde ö, hittar en oväntad vän i ett lik. Likhet verkar inte riktigt dött utan blir mer o mer levande och hans funktioner är exceptionella...
 
Ja, vad ska man säga om denna film? En mycket annorlunda historia. Med en lågbudgetkänsla, superskön musik och två fantastiska skådisar växlar man mellan prutthumor och seriöst drama om utanförskap. Även relationen mellan mannen och hans lik tar oväntade vändningar och finalen är tyvärr lite av ett antiklimax. Första pruttscenen är riktigt rolig och det finns en del andra komiska ögonblick, men jag förväntade mig nog lite mer utveckling och allvar. Man fastnar lite i samma hjulspår hela tiden och utnyttjar inte Swiss Army-grejen alls tillräckligt. Det blir inte tillräckligt djupa och seriösa ögonblick och inte tillräckligt roligt. Men totalt sett ändå mycket underhållande och annorlunda. 
 
3/5 (5/10)

Who you gonna call?

Ghostbusters
 
 
Ett spöke dyker upp i ett gammalt hus i New York, vilket föranleder ett oväntat besök hos collegeprofessorn Erin Gilbert. Erin skrev en gång i tiden, tillsammans med en vän, en bok om det paranormala, en bok hon inte gärna vill sammankopplas med. Hon bestämmer sig för att konfrontera sin vän och få bort boken från marknaden, men tvingas istället inse att det paranormala existerar...
 
Rebooten av klassikern Ghostbusters är en av årets mest debatterade filmer. Mest har debatten inte handlat om själva filmen eller ens fenomenet att gamla filmer görs om utan istället om könet på huvudrollsinnehavarna. Naturligtvis är det i viss mån ett feministiskt ställningstagande att välja fyra kvinnor istället för fyra män i rollerna, men varför är det en så stor sak? Originalet (som för övrigt knappast var ett mästerverk) finns kvar och påverkas förstås inte av en ny version. Detta är en ny film och varför inte tänka lite nytt? Inget är väl tråkigare än när en remake är en exakt kopia av originalet? Framförallt tycker jag att det är själva filmen man ska bedöma oavsett skådespelarvalen. Vissa höjer den till skyarna och ännu fler sågar den vid fotlnölarna bara pga att det är fyra kvinnor. Jag tycker det är ett fräscht val och att det är bra när den manliga dominansen i Hollywood utmanas, men det allra viktigaste är om filmen är bra eller ej. 
 
Filmen, liksom regissören Paul Feig, blandar och ger. Grundkonceptet är lysande och skådespelarna är bra. Stundtals skrattar jag högt. Men det är också ett otroligt tunt manus och en hel del låg amerikansk flamshumor. Filmens antagonist är tråkig och ytlig och intrigen utanför den lilla gruppen blir aldrig särskilt intressant. Gruppdynamiken och dess utveckling är däremot bra och det är kul att skådisarna från originalfilmen gör cameos (även om de känns lätt malplacerade). Kristen Wiig övertygar i huvudrollen och Melissa McCarthy gör den roll hon numera alltid gör, vilket fungerar utmärkt. Det är inte alls lika roligt som i Spy, men bättre än i Heat. Kate McCinnon och Leslie Jones har fått berydligt tråkigare karaktärer att jobba med och i Leslies fall blir det rätt stereotypt. 
 
Klarar Bechdeltesten 
 
Totalt sett en klar 3/5 (6/10). Inget mästerverk, men en mycket underhållande film. 

You are my quest - or I love you monkey

Kubo - and the two strings
 
 
 
De mördade hans far och stal hans ena öga och tillsammans med sin mor har han gömt sig sedan dess. Nu ställs allt på prov när Kubo råkar väcka en gammal ande till liv. Tillsammans med en tuff apa och en knasig skalbagge bildar han en osannolik trio som ska försöka stoppa ondskan
 
En otroligt vacker stop-motion-film med en enkel, men magisk historia som rymmer kärlek, hat, humor och spänning. Det är en ganska vuxen historia som knappast passar de yngsta barnen. Framförallt var det snyggt som bara den. 
 
Klarar Bechdeltesten 
 
4/5 (7/10) och plats 352 på den uppdaterade topplistan (bland kategorierna)

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0