Nej, den rekommenderar jag inte

Independence Day - Resurgence
 
 
 
20 år efter den massiva attacken på mänskligheten, vilken heroiskt stoppades av ett virus och några modiga amerikanska piloter, återkommer utomjordingarna för att tömma jorden på resurser. Människorna har under de 20 åren hållit fred med varandra och bara byggt upp sig för att kunna möta hotet från ovan allt lett från superlandet USA. Man har lyckats kopiera mycket av utomjordingarnas teknik, men räcker det verkligen denna gång?
 
Regissören Roland Emmerich har också haft 20 år på sig. Och visst tekniken har kommit långt. Det här är snyggare och ibland lite häftigare än originalet från 1996. Men mest är det dåligt. Riktigt dåligt! Man försöker bygga upp lite mystik i början med ett Afrikaspår. Något man överhuvudtaget inte gör något bra av. Allt som snuddar vid att vara intelligent offras för ganska tråkig action med stereotypa karaktärer och klassiska one-liners. I sådana här uppföljare hamnar man ofta i fällan att publiken ska vilja se sina favoriter från den gamla filmen. Därför har man har proppat in alla utom Will Smith (som var typ det enda bra med den gamla filmen förutom att det var lite nytt och häftigt) för han ville inte vara med. Det man har glömt är att en ny film också måste komma med något nytt. Det här manuset är verkligen ingen höjdare. Totalt meningslös film och eftersom den knappt går på bio längre kan ni som har missat den känna er nöjda med att ni inte missat nåt. 
 
En riktigt svag 2/5 (3/10) för vissa roliga scener och snygg teknik. 

Spiderhead

Enemy
 
 
 
Adam är en historielärare som lever ett ganska händelselöst liv tills den dag då han ser en film och upptäcker en exakt kopia av sig själv. Men vågar han söka upp sin dubbelgångare?
 
Den kanadensiske regissören Denis Villeneuve har slagit igenom rejält med filmer som "prisoners" och "Nawals hemlighet" och är en mästerlig filmmakare. Det här är dock verkligen inte för alla. Detta är en mörk historia i långsamt tempo där Jake Gyllenhaal på ett exemplariskt sätt spelar två roller. Filmen är fylld av symbolik och ledtrådar eftersom det är en sådan där film som egentligen handlar om något annat. Så om du vill se den här smarta, svarta thrillern var beredd på spindlar, märkliga detaljer och irrationellt beteende. Allt står inte rätt till. Vem är egentligen Anthony? Vad tänker egentligen Helen? Vart går nyckeln? Vad gör spindlarna där?
 
Jag bildade mig en teori genom filmen, vilken stämde till viss del. Sedan har jag fått läsa in mig på detaljerna och kolla lite igen. Detta var sannerligen ingen enkel film, inget som ger en direkttillfredsställelse, men när man får ihop allt är det ganska genialt trots allt. Riktigt välgjort och helt skruvat!
 
En knapp 4/5 (7/10) och plats 375 på den uppdaterade topplistan

Jakten på ära

Paths of Glory
 
 
 
Bomber, granater, gas, död och misär. Skyttegravskriget i Frankrike under första världskriget pågår för fullt och inga framsteg görs. Politiker och höga militärer bestämmer sig för att något behöver hända så man ger order om att inta en kulle, en helt befängd order som är dömd att misslyckas. Attacken går åt skogen och någon måste bli syndabock för att rykten ska hållas obefläckade...
 
Stanley Kubrick var inte bara ett filmgeni som skapade mästerverk utan jag häpnas över variationen på hans alster. Varje film är något helt nytt i en helt ny genre. Detta är en fantastisk antikrigsfilm (kanske framförallt antimilitär) där man sitter konstant upprörd genom historien som radar upp idioter med makt medan den enda ärliga idealisten har för lite att säga till om. Filmen är inte särskilt lång och håller ett ovanligt högt tempo för sin tid. Man hinner ändå njuta av ett fantastiskt foto med snygga svepningar genom skyttegravarna och ett flitigt användande av subjektiv kamera. Kirk Douglas är mäktig i huvudrollen och berättelsen har många riktigt starka ögonblick, inte minst slutet. 
 
Det här är riktigt bra!
 
En stark 4/5 (8/10) och plats 138 på den uppdaterade topplistan bland kategorierna. 

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0