Vacker musik är vacker musik och murar förblir murar

Ruderless
 
 
 
När hans son dör i en skolskjutning faller han djupt. Han flyttar, bosätter sig i en båt och försöker glömma. Men en dag kommer hans exfru med bilen full av sonens grejer. I en låda finner fadern en hel arsenal av pojkens egna inspelningar. Genom musiken hittar Sam en ny mening...
 
Ett ganska stillsamt och konventionellt drama, fyllt av bra popmusik, men med ett ovanligt dramaturgiskt grepp och en twist som lyfter filmen. Billy Crudup är riktigt bra i huvudrollen och det är kul att se en storhet som Laurence Fishburne (i en sådan här lågbudgetfilm) i en skön biroll. Annars är både dialogen och skådespelarinsatserna svajiga. Exempelvis har Selena Gomez en konstig roll som också är taffligt utförd. Totalt sett är ändå William H Macys regidebut en ganska ovanlig och fin historia som lämnade en del spår. 
 
3/5 (6/10)
 
the Great Wall
 
 
 
Varför byggdes egentligen den kinesiska muren? En grupp tjuvaktiga västerlänningar på jakt efter krut hamnar mitt i en episk strid mellan de som vaktar muren och en uråldrig armé av monster...
 
Matt Damon får ibland kritik för att han spelar i fåordiga actionrullar. Här är det nog värre än någonsin. Dialogen i Yimou Zhangs skapelse är usel, vilket är tråkigt då Zhang stått för flera mästerverk tidigare i karriären (exv Flying Daggers). Regissörens styrka ligger visserligen i det visuella, men någon form av regi till skådisarna är väl också lämpligt? Färg- och kostymmässigt är det här enormt snyggt. Jag gillar också idén och CGI-monstren är helt OK. Den här typen av filmer tilltalar mig och man har tänkt till en hel del kring stridsteknik, men längre än så räckte inte idéerna tyvärr. 
 
2/5 (4/10)

Rörda av en ton

Skönheten & Odjuret
 
 
 
Den utstötta och bokälskande småstadsflickan Belle blir fånge hos ett odjur i ett förtrollat slott. Hon bor där mot sin vilja, men börjar sakta se något annat än ett ilsket odjur...
 
När jag var 11 år cyklade jag ner och besökte för första gången ensam bion. Filmen var mäktig och har alltid varit en av mina Disneyfavoriter. Det är svårt att bortse från den upplevelsen när jag ska bedöma denna remake. 
 
Låt mig börja med att säga att detta var en ursnygg film. Miljöerna är helt makalösa, kostym- och kulissarbetet är ren perfektion. Soundtracket är bra och skådespelarna är generellt både fint castade och skickligt agerande. Emma Watson är bedårande vacker, sjunger klockrent och levererar känslorna. 
 
Men...vad fyller den här filmen för funktion. Det är ju i stort sett exakt samma film som jag cyklade och såg för 26 år sedan. Man har lagt till några sånger och förändrar några scener, men oftast är inte bara repliker och sånger identiska utan även kameravinklar, klippning, regi...ja allt! Det blir lite meningslöst att göra exakt samma sak igen. När man har chansen och har lagt ner så mycket pengar kunde man väl fördjupat historien lite? Man kunde väl vågat göra det lite mörkare, lite djupare, lite annorlunda? Man kunde väl åtminstone tagit bort den segdragna "bli vår gäst"? 
 
Om man aldrig har sett originalet antar jag att detta blir riktigt bra. Det är ursnyggt och historien håller hög klass. Vissa lösningar är också lyckade, men en hel del är trista och försämringar. Det kommer många remakes framöver (Askungen o Djungelboken är ju redan gjorda) bl.a. den lilla sjöjungfrun och Lejonkungen och jag är skeptisk. 
 
Klarar Bechdeltesten 
 
För mig blir det ändå 3/5 (6/10), för trots min besvikelse vet jag ju att det är en ganska bra film. Den är mycket sevärd, men för mig tillförde den inget nytt. 

Att röja det dolda och finna sig själv

Under sanden
 
 
 
 
Liggandes på mage söker de noggrannt bot efter bit tills de finner något under sanden. Med skakiga händer desarmerar de minan. Förhoppningsvis krånglar inget och de får behålla sina armar och sitt liv för den här dagen...
 
När ockupationen av Danmark var över hade tyskarna lämnat efter sig över 2 miljoner minor. Dessa röjdes upp av tusen tyska krigsfångar. De flesta av dem var unga pojkar som visste och förstod väldigt lite av krigets orsaker och verkan. Hälften av dem dog på stränderna i Danmark. 
 
Den här filmen visar på ett fantastiskt sätt en bit historia som åtminstone jag inte uppmärksammat tidigare. Den danska seganten (liksom de flesta runt om) hatar tyskar efter 5 år av ockupation, men bit för bit börjar han förstå att detta är vanliga pojkar. Det är pojkar som längtar hem till mamma, som hoppas på en framtid, som kanske kan bygga ett nytt Tyskland utan hat? Inte minst finns Sebastian, killen som hela tiden ser till de andras bästa framför sig själv. Killen som skulle rädda livet på varje dansk utan att blinka. Men situationen de är i gör det svårt, nästan omöjligt. De är fiender och stranden är full av ond, bråd död!
 
Fin musik. Fint foto. Riktigt snygga färger och fantastiska skådespelare i detta stillsamma krigsdrama
 
Solklar 4/5 (7/10) och plats 276 på den uppdaterade topplistan. 
 
Kanske var det den här filmen som borde vunnit Oscars för bästa utländska film?

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0