mörka skuggor

Nedan följer en trio intressanta filmer, som det nu bar ett litet tag sedan jag såg, vars gemensamma nämnare är Jennifer Lawrence. Jennifer är en ny stjärna på vita duken, men jag tror att hon kan bli långvarig för hon har redan visat både hög nivå och en imponerande bredd.
 
the hunger games
Den här filmen var rejält upphaussad redan när den kom och jämfördes av någon anledning med Twilightfilmerna. Tyvärr ligger nog själva problematiken i just det, för det här är en tonårsfilm med ett alldeles för tungt och mörkt innehåll. Inledningen är alldeles för lättsam och ytlig, när avslutningen är som den är. Filmen hade vunnit på en mörkare ton rakt igenom och att rikta sig till en något äldre publik, för det är otroligt starkt att se människans inre väsen ta form när ett gäng barn ska mötas i envig på liv och död. Idén är otäckt bra och plötsligt skiftar filmen till en brutal och otäck historia, men också i det sammanhanget finns tonårskänslan kvar (bl.a. i urusla replikskiften i den "onda" gruppen). För mig blev det för svårt att se sådan naken brutalitet i en sådan kontext. Bra film, men den kunde varit så mycket mer. OBS! Ej att rekommendera för småbarnsföräldrar.
 
 
 x-men first class
 
Överraskande bra var filmen om hur X-men blev till. Jag har verkligen kärat mig ner i karaktärerna i Bryan Singers filmer och var därför lite skeptisk till denna prequel, men den fungerade verkligen och hade ett betydligt större djup än förväntat. Skådespelarinsatserna är dessutom rakt igenom goda.
 
Winters Bone
En mycket grå och smutsig historia där en ung flicka är på jakt efter sanningen om sin försvunne far i en värld full av lögner, tystnad, motvilja, lera och amfetamin. Det här är otroligt välgjort och Lawrence imponerar som den skarpsinniga, modiga och envisa flickan i en hotfull omvärld.
 
 

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0