Hand in hand

Pride
 
 
 
Året är 1984 och en massiv gruvstrejk pågår i Storbritannien. Thatcher styr med sin järnhand och de strejkande arbetarna visas ingen pardon. De misshandlas, grips och svälts ut. I London är det Pride och ett kompisgäng inser att de känner samhörighet med de strejkande. De har också misshandlats och hånats av staten. De blir också trakasserade av polisen. De bildar föreningen "Bögar o Lesbiska stöder gruvarbetarna". Men vill någon verkligen ha deras hjälp?
 
En otroligt lättsmält feelgoodfilm full av härliga skådisar och sköna karaktärer  I grunden är det också en mycket fin och engagerande historia (med verklighetsbakgrund), men det blir lite platt. Man vågar knappt överge feelgoodkänslan för en sekund, trots att man stundtals snuddar vid riktigt tunga dramagrepp som AIDS, döden, samhällsförakt och avståndstagande föräldrar. Framstälmningen hade verkligen tjänat på lite svärta, en rejäl djupdykning i det mörker som ändå finns där. Då hade det kunnat bli en riktig kanonrulle i stil med "torka aldrig tårar utan handskar". 
 
Men det är ändå väldigt sevärt och engagerande. Ibland är det ju också skönt att se en riktigt snäll och mysig berättelse kryddad med brittisk humor. 
 
Klarar Bechdeltesten 
 
3/5 (6/10)

the costs of war

Eye in the sky
 
 
 
En svartlistad terrorist befinner sig i ett hus inne i ett bostadsområde kontrollerat av Al-Shabab i Kenya. Den brittiska underrättelsetjänsten har koll på henne och hennes kumpaner via drönare och när man upptäcker sprängmedel och västar inne i huset förvandlas gripningsfötsöket plötsligt till ett elimineringsuppdrag. Men så ställer sig en liten flicka framför huset för att sälja bröd. Vad är rätt? Vad får det kosta?
 
En mycket välgjord och stillsam, men ändå intensivt spännande thriller som mestadels är en etisk frågeställning kring hur man värderar liv, vem som har rätt att ta beslut osv Detta är Alan Rickmans sista film och det är en värdig avslutning. Bäst är ändå den ständigt strålande Helen Mirren och Barkhad Abdi som jag minns från Captain Phillips. 
 
Klarar Bechdelrestet
 
Ännu en 4/5 (7/10) och plats 360 på den uppdaterade topplistan

Wow!

Warcraft
 
 
 
 
En portal till en annan värld öppnas plötsligt och det fredliga kungariket Azeroth invaderas av väldiga orcher, drivna av en kraftfull magi som konsumerar själar. För att möta dem krävs både kraft, mod och magi, men finns den kraften verkligen i Azeroth?
 
Jag har aldrig spelat world of warcraft och jag har sällan sett en bra film baserad på dataspel, så man kan lugnt påstå att mina förväntningar var lågt ställda. Jag kan också tänka mig att kunniga spelnördar kommer finna en hel del att klaga på. Men Wow!!! Vilken film!
 
Storymässigt är det ganska enkelt och det är en lång bit kvar tIll mästerverk som Lord of the rings (originalet till all fantasy), Game of thrones och Harry Potter, men miljöerna är fantastiska och karaktärspaletten enastående.
 
Jag fångades direkt och vill se minst två filmer till! Orcherna är väldigt annorlunda mot de känslolösa, djurliknande monster vi ser i Tolkiens värld. Här är det en intelligent varelse och det är inte självklart att vi ska heja på människorna. I centrum står kungens närmste man Lothar, som är en sån där närmast perfekt good guy med tufft förflutet, en mycket intressant varelse som heter Garona (hon är hälften orch och hälften människa) samt den underbara magistuderanden (har hoppat av utbildningen till Guardian) Llane som är osäker men full av gåvor. Allra bäst gjorda är nog ändå de onda krafterna. 
 
 
 
Coolt, snyggt, mäktigt, kraftfullt men också varmt!
 
4/5 (7/10) till detta härliga fantasyäventyr och plats 334 på den uppdaterade topplistan. 

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0