De sämsta!

 
Nej. Jag ska inte göra en lista över de sämsta skådisarna. Det känns både elakt och omöjligt. Det finns så många skådespelare som gjort någon liten konstig biroll och ofta hänger det mycket på manus och regi hur bra prestationen blir. Jag har sett aktörer som varit lysande i en film och usla i en annan.
 
Men det är när allt faller samman. manus, regi, skådespel, musik etc som det blir riktigt dåligt. Ibland kan något element vara bra som t.ex. foto och musik men om dialogen och gestaltningen haltar rasar allt samman ändå.
 
För att platsa på den här listan ska det inte vara alltför mycket lågbudget. Sådana filmer har ofta från början en massa begränsningar som gör att de inte kan bli bra. För det andra så finns det en upppsjö av filmer "som är så dåliga att de blir bra". En del sämre produktioner präglas ändå av ett visst mått av charm som är oemotståndligt. Mest irriterande är det med dåliga komedier. När en film som ska få mig att skratta inte levererar kan jag bli lite putt. Nästan hela skräckgenren skulle kunna platsa på listan, men jag undviker att se det mesta där. Allt med Steven Seagal skulle förstås också kunna platsa. 
 
Först några hedersomnämnanden:
 
Plan 9 from outer space
 
 
 
Denna klassiker har flera gånger utsetts till världens sämsta film, men när man känner till lite om den excentriske lågbudgetregissören Ed Wood är det svårt att inte tycka om den.
 
Ploten är lika galen som idiotisk. Ett gäng utomjordingar vill lära mänskligheten en läxa om att ta bättre hand om vår jord. Detta genomför de genom att väcka döda till liv, som sedan kan få gå bärsärkargång.
 
De flygande tefaten hänger i snören som syns och flygpiloterna sitter på trästolar och håller i en spak. Som om det inte vore nog är bakgrundshistorien till inspelningen magisk. Den enda sponsor Wood lyckades få till var Baptistkyrkan och de tvingade honom att ändra sin originaltitel ”graverobbers from outer space” till det ni ser ovan.
 
Wood lyckades övertyga storstjärnan Bela Lugisi (som bla spelat Dracula) att göra en sista film, men hann tyvärr bara prova kameran på honom en gång innan han avled. För att kunna behålla sitt affischnamn lät han sin flickväns kiropraktor spela rollen i resten av filmen med en kappa över ansiktet. En annan kändis Maila Nurma ställde upp
med sin fixkaraktär Vampira, men vägrade prata i rollen. Filmen är outsägligt dålig, men på så många sätt underbar. 
 
Spice World
 
 
 
När musikartister blir för stora vill de ibland göra film. Ibland är de bra skådisar (Rihanna, J Timberlake mfl) men ofta är det en dålig idé. Den här är så erbarmligt dålig att jag är ganska säker på att det är medvetet.
 
 
Stopp! Annars skjuter morsan skarpt
 
Den svenska titeln är inte så långt från originalet och titeln säger egentligen allt om filmen. Jag vet inte vad Sylvester Stallone tänkte på när han tog den här rollen. 
 
Tandläkaren
 
 
 
En kultfilm som kom direkt på VHS om en tandläkare som blir galen. 
 
Besvikelser
Filmer som gör en besviken är ett annat kapitel. Dessa filmer är inte genomusla, men jag blev verkligen besviken på dem:
 
the 27 dresses
 
Kate Winslet och en mycket intressant grundstory faller totalt. Fallet börjar bokstavligt med ett fall i en silo och från det ögonblicket är filmen (som
dittills växlat mellan fars, drama, svart komedi och romantik) en enda oätlig soppa
 
Chicago
 
Superhyllad, meningslös och tråkig. Richard Gere felcastad. 
 
Arkiv X - I want to believe
 
Som en lång version av ett ovanligt tråkigt avsnitt
 
Batman & Robin
 
Överspel och dåligt manus. 
 
den tredje vågen
 
Teartrala skådisar och löjlig handling. 
 
en underbar jävla jul
 
Inte roligt. Inte tänkvärt. 
 
Hälsoresan
 
Svårt att följa upp alla klassiker i sällskapsresan, men sååå tråkig den här är. 
 
Indepence Day - återkomsten
 
Roland Emmerichs filmer är väl aldrig några mästerverk precis, men originalet var iaf charmigt. Detta var totalt meningslöst. 
 
Man of steel
 
En osårbar hjälte med röntgensyn, laserblick, överjordisk styrka och flygförmåga tenderar att bli tråkig. Här hade man chansen att bygga upp något, problematisera, visa uppväxten. Men nej. Man skyndar sig igenom och ägnar halva filmen åt en episk strid med den ultimata motståndaren från rymden. Superman är osympatisk och tråkig. Lois Lane förvandlas från cool till stönande jungfru på ett ögonblick. 
 
Noah
 
Bara mörker. Osympatiska karaktärer. Märkliga tolkningar. Fult. 
 
Ocean's twelve
 
Elva och tretton är genomtänkta, roliga, smarta. Den här är ett enda stort ?
 
Suicide Squad
 
Riktigt, riktigt dåligt manus. Riktigt, riktigt dålig skurk. Några sköna karaktärer. 
 
Ted 
 
Bra idé. Bra inledning. Sedan: knark och sex och knark och sex och så lite knark och sex. 
 
 
Och så slutligen. Listan med de allra sämsta filmer jag sett:
 
20.     Snakes on a plane
 
 
 
Ja. Den handlar helt enkelt om ett plan fullt av ormar. 
 
 
19.     She's all that
 
 
 
Den ultimata klyschfilmen, som utger sig för att handla om skönhet på insidan, men som egentligen bara handlar om motsatsen. 
 
18.     Snuten i Varuhuset
 
 
 
Kevin James är inte min favorit. Dålig idé. Dåligt manus. Dålig film
 
17.     Valentine's day
 
 
 
Ja. Vi försöker göra en amerikansk Love Actually. Vi kör på alla hjärtans dag. Släng ihop lite skådisar och lägg ingen tid på manus. 
 
16.     Van Helsing
 
 
 
Hugh Jackmans absoluta lågpunkt. Så fånig. Vet att en del gillar den. 
 
15.     Miffo
 
 
 
Jonas Karlsson spelar en trött präst som blir kär i en sur tjej. Jag tror att de tror att filmen är fin på något sätt. 
 
14.     Jönssonligans största kupp
 
 
 
Stellan Skarsgård med löständer istället för Gösta Ekman. Bra idé!
 
13.     Geostorm
 
 
 
Katastroffilmer blir ofta katastroffilmer. Den här slaktas mer och mer ju längre tiden går. 
 
12.     Pearl Harbor
 
 
 
Storfilm. Kanske en del har den som favoritfilm. Fotot är bra. Scenen när japanerna kommer är till viss del välgjort. Resten är motbjudande. Min hatfilm. Kommer att tänka på en av filmhistoriens bästa låtar ”Pearl Harbor sucks and I miss you”
 
11.     Bordello of Blood
 
 
 
Ja jag vet. Varför valde jag att se en film med den titeln? En ung man ville väl se lite naket. Dennis Miller är en otrevlig typ, som en gång satt i Jay Leno och sa att det var OK att bomba bort all historia i Irak eftersom det är ett "skitland" och filmen är genomusel  
 
10.     Coyote Ugly
 
 
 
Trampar säkert en del på tårna med den här, men denna klyschfest tror jag bara har ett egentligt mål: få visa tjejer som dansar på bardisken medan de häller dryck över sig. 
 
 
9.       Epic Movie
 
 
 
Nästan alla filmer som slutar på ”movie” kunde varit med på listan. Denna är sämst av dem alla. 
 
8.       Iron Sky
 
 
 
Skulle kunna ha hamnat bland hedersomnämnandena. Nazisterna har kvar en bas på månen och de vet inte att kriget är slut. Idén är så dålig att det nästan blir bra, men jag tycker de har lite väl stor budget för att göra det sämsta de kan med varje scen. Dialogen är nog sämst i historien  
 
7.       Blair Witch Project 2
 
 
 
Uppföljare är ett annat kapitel som man skulle kunna ägna ett inlägg åt. Här en uppföljare på en unik film där man tar bort alla bra ingredienser och ersätter dem med dåliga
 
6.       Wallander - Byfånen
 
 
 
Det finns många svenska polisfilmer. Det här är den sämsta. Krister Henrikssons teartrala framställning ackompanjeras här av Anders Ekborg i en av de sämsta karaktärer jag sett på film
 
 
5.       Bad Neighbours
 
 
 
Bad
 
 
4.       American Pie - the naked mile
 
 
 
I en sluttande serie av filmer når man botten i denna historia om ett lopp där alla unga, slanka studenter ska springa nakna
 
 
3.       the Waterboy
 
 
 
Av alla Adam Sandlers gestaltningar levererade med bebisröst är denna värst
 
 
2.       Pitch Perfect
 
 
 
Många verkar älska den här. En klassiker tror jag t.o.m. en del skulle säga. Men har ni egentligen reflekterat över vad ni sett? De trötta klyshiga och ofta fördomstyngda karaktärerna. Sex- och kräkshumorn och det otroligt meningslösa manuset? Den enda behållningen är alltså att de sjunger några hits acapella. Nog finns det bättre filmer om underdogs, tävlingar eller för den delen körer?
 
1.       Sune i Grekland (all inclusive)
 
 
 
Det gör ont att se på den här. Sune är osympatisk och påminner mer om en mobbare än den söta oskuldsfulla kille han var tidigare. Sune och Sofie vill ha ett öppet förhållande. Inget ont om Morgan Alling, men han kan inte axla rollen som pappa Rudolf och ingenting av varken humor eller charm finns kvar. En tråkig och irriterande film!

De bästa!

I en serie med listor kommer jag idag inleda med att presentera de 40 bästa skådespelarna. Jag kommer att fortsätta med de bästa kompositörerna, de bästa regissörrerna och kanske nån sämsta-lista innan jag asvlutar med att än en gång presentera de allra bästa filmerna. Det är helt enkelt de delar jag uppskattar mest med en film; skådespelare, regissör och musik. Övrigt ljud, foto, kostym mm är naturligtvis också urviktiga influenser, men lite svårare att skaffa sig en definitiv favorit kring och mycket av det går ändå tillbaka på regissören.
 
När det gäller skådisar utgår jag från de som har levererat många gånger och trots att jag älskar äldre film och har ett flertal filmer från 40- 50- och 60-talet på min topplista, så dominerar de skådespelare som agerat från 90-talet och framåt. Jag tycker helt enkelt att det är den bit som, tillsmammans med teknik som CGI, utvecklats mest de senaste decennierna. Jag älskar också att se film som inte är på engelska eller svenska och gärna film från Asien och Afrika. Har sett en del kanonfilmer, men tycker det är svårare att bedöma skådespelarinsatsen på säg persiska eller swahili. Därav en övervikt av engelsktalande
 
 
Innan jag presenterar listan måste jag komma med tre hedersomnämnanden:
 
Meryl Streep är fantastisk. Hennes 19 Oscarsnomineringar saknar motstycke i världshistorien och hon har gjort fantastiska prestationer, men till min topp-40 når hon  inte.
 
Sedan finns det två aktörer till som, enligt mig står för de bästa insatserna som någonsin gjorts framför kameran, men i ena fallet är det hennes enda roll (och då kan hon inte vara med på listan) och i andra fallet kryllar det helt enkelt av andra insatser som inte håller måttet:
 
Hedersomnämnande 1:       Björk
 
 
 
(för hennes exceptionella rolltolkning i Dancer in the dark. Den enskilt bästa insatsen i filmhistorien. Behandlingen av demonregissören Lars Von Trier i kombination med ett starkt känsloliv gjorde dock att hon lade ned sin karriär efter bara en roll)
 
 
Hedersomnämnande 2:       Peter Haber
 
 
 
(för hans briljanta tolkning av Rudolf Andersson; Sunes pappa. Ingen roll i historien har varit varmare, mysigare och roligare)
 
 
 
De 40 bästa skådespelarna
 
40     Peter Dinklage      (Game of Thrones mm)
 
 
39     Mads Mikkelsen   (Efter Bröllopet, Blinkande Lyktor, Jakten)
 
 
38     Rachel Weisz         (the constant gardener, Fyren mellan haven mm)
 
 
37     Samuel L Jackson  (Pulp Fiction, Django Unchained, the sunset limited)
 
 
 
36     Zoe Saldana          (Guardians of the galaxy, Avatar mm)
 
 
35     Marion Cotillard    (två dagar en natt, inception mm)
 
 
34     Barkhad Abdi        (Eye in the sky, Captain Philips mm)
 
 
33     William H Macy    (Fargo, Magnolia mm)
 
 
32     Helen Mirren         (the Queen, Elisabeth I, Kalenderflickorna, Eye in the sky)
 
 
31     Elijah Wood           (Sagan om Ringen, eternal sunshine of the spotless mind, Dirk Gently)
 
 
 
30     Joaquin Phoenix  (Gladiator, Walk the line, Hotel Rwanda)
 
 
29     Helena Bonham Carter (Fight Club, Big Fish, Harry Potter and the order of the Phoenix, Les Miserables)
 
 
28     Philip Seymour Hoffman (Big Lebowski, Magnolia, the Hunger Games cathing fire, Almouts famous)
 
 
27     Emma Thompson  (Love Actually, stranger than fiction, Harry Potter and the prisoner of Azkaban)
 
 
26     Dev Patel               (Slumdog millionare, Lion, Hotel Marigold)
 
 
 
25     Viveka Seldahl      (Änglagård, en sång för Martin, Vägen ut)
 
 
24     Julianne Moore    (Magnolia, Big Lebowski, still Alice mm)
 
 
23     Tilda Swinton       (Häxan och lejonet, Benjamin Button, Dr Strange)
 
 
22     Frances McDormand (Fargo, Burn after reading, Moonrise Kingdom mm)
 
 
21     Morgan Freeman (Nyckeln till frihet, Gone Baby Gone, seven, the Dark Knight mm)
 
 
 
20     Amy Adams
 
 
 
Få skådisar kan visa upp den bredd som Amy redan visat trots sin relativt korta karriär. Från sockersöt skönsångare i förtrollad till mörker och misär i filmer som Noctornal animals och the fighter. Hon är strålande i djupa Arrival och Doubt och så mycket mer
 
19     Jim Carrey
 
 
 
Förutom Monty Python och Killinggänget så är det denne man som präglat humorn under min uppväxt. Hans insatser som Pet Detective och i Dum & Dummare är för mig humorhistoria och han visar upp ett bredare register i filmer som eternal sunshine of the spotless mind och the Truman show. the Mask är inte hans bästa film, men i viss mån den som visar hans potential mest; ett gummiansikte som i stort sett är en levande animation
 
18     Justus Von Dohnányi     
 
 
 
 
Jag bryter nästan mot mina egna regler här för jag har bara sett denne tysk i tre filmer och han är visserligen mycket bra i samtliga roller, men det är ändå lite för få insatser för att bedöma helheten. Hans insats som Berus i das Experiment är dock den näst bästa antagonist/skurk-roll jag någonsin upplevt, endast slagen av Louise Fletchers gestaltning av Nurse Ratched i Gökboet
 
17     Peter Sellers
 
 
 
Detta komiska geni får representera mycket av det gamla. Charlie Chaplin kunde också nått listan, men det blir bara Sellers vars höjdpunkt är när han spelar tre roller i Dr Strangelove - eller hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben
 
16     Johnny Depp
 
 
 
De senaste åren har hans briljans stannat upp lite och de rykten som går om honom är svåra att ignorera (även om jag ju inte vet något om sanningen och därmed inte har rätt att döma ut honom), men hans insatser genom åren går inte att glömma. Pirates of the Carribean, Edward Scissorhands, Finding Neverland, Sleepy Hollow...and the list goes on
 
15     J.K. Simmons
 
 
 
Få kan spela elak med den öbertygelsen som Simmons (mest känd från Oz). Han har sådan pondus att han känns oövervinnerlig. Han spelar många sköna komiska karaktärer och kan även spela mjuk familjefar, men det är som elak han verkligen imponerar och jag har sällan varit närmre ordet hat än när jag såg honom i Whiplash
 
14     Don Cheadle
 
 
 
En sådan där skådespelare som man får förtroende för. Jag vill direkt att det ska gå bra för honom och jag både litar på och empatiserar med honom. Cheadles bästa roll är som hotellchef och ofrivillig hjälte i Hotel Rwanda, men i Traffic, Crash mm får jag samma känslor 
 
13     Andrew Garfield
 
 
 
Är stor nu, men det är hans makalösa gestaltning av en ung nyutsläppt brottsling i Boy A som fick mig att älska honom. Sedan har han bara fortsatt leverera färgstarka personligheter i silence och Hacksaw Ridge. Han är bra i hitfilmer som Spiderman och Socialnetwork med, men det är i de starka, ångestladdade dramerna han kommer fullt till sin rätt
 
12     Emma Watson
 
 
 
Hon charmade mig efter tio sekunder i rollen som Hermione och det är förstås den roll jag förknippar henne mest med, men hon har fortsatt visa högsta klass i olika typer av roller som i colonia och the perks of being a wallflower. Hon har inte överöst oss med roller, men det hon gör är bra och hennes personlighet och engagemang minskar inte min affektion
 
11     Tom Hanks
 
 
 
En lång karriär full av minnesvärda roller. Forrest Gump, den gröna milen, Cast Away, Captain Philips, saving private Ryan och så rösten till Woody i Toy Story. Den är mannen har många strängar på sin lyra och han spelar vidunderligt
 
10     Ian McKellen
 
 
 
Den gamle teaterräven och tillika engelsmannen är både Gandalf och Magneto. Han spelar med sådan pondus och värdighet att allt han rör vid blir till guld. Så fort han är med höjs kvalitén och jag känner mig hänförd.
 
 
9       Alan Rickman
 
 
 
En av de på listan som vi tyvärr inte har bland oss längre. Rickman var kanske allra bäst på att spela osympatisk? Hans roller i Robin Hood, Die Hard, Love actually och Michael Collins var alla minnesvärda, men det är som professor Snape i filmnerna om Harry Potter han framförallt fångat mig
 
8       Viggo Mortensen
 
 
 
 Jag hade inte koll på Viggo innan Aragorn gjorde entré i mitt liv, men sedan dess är jag fast. Viggo verkar vara en så stor människa; empatisk, konstnärlig, givmild och passionerad. Sedan dess har han gjort oförglömliga insatser som den allt mer uppgivna och cyniska pappan i the road och den kommunistisk familjefadern i captain fantastic
 
7       Nicole Kidman
 
 
 
En lång och mångfasetterad karriär har den australiensiska kvinnan som emellanåt tar jobb i halvdana kassasucccéer, för att i övrigt kunna ta de roller hon vill, även i lågbudgetprojekt. Hennes sätt gestalta smärta, passsion, ångest och värme är så genuint och äkta. I Big little lies, the others, Moulin Rouge,  Dogville och många fler gestaltningar är hon briljant
 
6       Ralph Fiennes
 
 
 
Han kan allt. Han kan vara hjälten med hög moral, ondskan själv, osäker, rolig, bestämd och läskiig. Lägerledare i Schindler's lis, hotellägare i the Grand Budapest Hotel, passionerad änkeman i the constant gardener och förstås the one who won't be named; Voldemort.
 
5       Andy Serkis
 
 
 
Nej. Han är inte bara Gollum. Visserligen är den insatsen en av tidernas mest fantastiska (tillsammans med CGI/Motion capture-folket), men han har presterat gång på gång i både röst-, motion capture- och männsikoroller. Hans agerande som Ceasar i Apornas Planet-trilogin är strålande och han är lika bra i Black Panther, prestige och Bläckhjärta 
 
4       Cate Blanchett
 
 
 
Av alla dessa tror jag ändå att Cate är den so gjort de mest olika rollerna. Hon kan spela tråkig, rlig, stark, svag, elak, mäktig, käsnlig och kall. Hon är cool, snygg, respektingivande och graciös.Se henne i Life Aquatic, Carol, Thor - Ragnarök, Elisabeth, Heaven, the Gift och fröstås som Galadriel i Sagan om Ringen
 
3       Ulrich Thomsen
 
 
 
På tredje plats finner vi ännu en dansk och en dansk som inte har någon stor internationell karriär, men som är svårslagen när det gäller starka relationsdraman. Han får mig att känna så mycket. Han har bidragit till tårar mer än en gång. Se hans briljans i Festen, hämnden, bröder, blinkande lyktor och arvet
 
2       Kate Winslet
 
 
 
Det är något med hennes närvaro som tilltalar mig så. Hon är genialisk. Rolig, känslostark, fin och djup. the reader, eternal sunshine of the spotless mind, contaigion, the holiday, finding Neverland, svarta änglar osv osv Näst bäst av alla!
 
1       Leonardo Di Caprio
 
 
 
Lite roligt att det blir de två förälskade på Titanic som hamnar i topp, när det inte är alls därför. De gör visserligen strålande insatser tidigt i sin karriär, men de har så mycket mer. Leonardos första stora prestation är kanske också hans bästa, den som utvecklingsstörd i what's eating Gilbert Grape. Helt otroligt bra! Men sedan har han följt mig med otroliga insatser genom hela mitt filmälskarliv. Han gör så mycket av sina roller och jag älskar alltid hans karaktärer. Incepttion, Shutter Island, Django unchained, the departed, mannen i järnmasken, the revenant, blood diamond etc etc. Han är min favorit!
 
(PS. Efteråt har jag insett att Paul Dano borde platsat bland de 20 bästa)

Äventyr

I veckan har jag sett ifatt mig när det gäller de stora äventyrsfilmerna: 
 
Solo - a Star Wars story
 
 
Född in i fattigdom och förtryck blir pojken, som kom att kallas Han Solo, en äventyrslysten frilansande prisjägare och småtjuv. Han söker kickar och rikedom, men bakom allt det där finns ett hjärta som inte kan låta bli att slå för de svaga och förtryckta samt en aldrig sinande kärlek till den som försvann...
 
Star Wars-filmer är alltid storslagna och musik och miljöerna magiska. Oftast finns där också ett djup, en stark kamp mellan ont och gott och ett meningsfullt mål. På senare tid har man dessutom problematiserat mer och inte gjort de goda lika felfria. Denna film är förstås storslagen och snygg, men känns på något sätt inte särskilt viktig. Det finns inget större mål än att presentera Han Solo och själva äventyret känns som en lite underhållande och småspännande parentes. 
 
Mycket välgjort. Klart underhållande. Sevärt, men inget särskilt minnesvärt  
 
3/5 (6/10)
 
 
 
Pirates of the Carribean - Salazar’s revenge
 
 
I sin ungdom lyckades Jack Sparrow stänga in en sjökapten i Djävulstriangeln. Nu har han tagit sig ut och förutom hämnd söker han Poseidons treudd, genom vilken han kan erhålla total makt över haven. Det gäller för Sparrow och hans nyvunna kumpaner att finna den mytomspunna platsen först...
 
Efter det senaste bottennappet var mina förvöntningar på denna femte Piratesfilm inte högt ställda. Jag tycker man lyckas komma tillbaka till den typ av film som man gjorde i del 3. Lite rakare historia och mer piratkänsla igen. Man mår dock inte i närheten av det mästerverk som första filmen var och inte heller de höjder humormässigt som fanns i del 2. Depps karaktär börjar bli lite trött och de nya räcker inte riktigt till. Underhållande om man vil ha något enkelt en fredagkväll. Bäst är Javier Bardem i skurkrollen. 
 
Knapp 3/5 (5/10)
 
Venom
 
 
En grävande journalist kommer en forskare på spåren, men smittas själv av den utomjordiska kraft som används i experiment på människor. Det är en mörk, men stark kraft som bara kan överleva i symbios med något levande. En märklig relation tar sin början...
 
Tom Hardy är utmärkt i den lite annorlunda Marwelfilmen om den mörka kraften Venom. Förhoppningarna om att se något helt unikt grusades dock ganska tidigt. På det stora hela är detta ändå en ganska konventionell historia med en klassisk konflikt, en klyschig kärlekshistoria och en envig på slutet. Men symbiosen med Venom sticker ändå ut och fungerar. Humorn är riktigt bra och underhållningsvärdet högt. CGI:n är mycket snygg, men actionscenerna halvdana och långa. Totalt sett ändå sevärt och bra. 
 
3/5 (6/20)

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0