Inte skulle väl jag kunna bli nazist?

Experimenter
 
 
Stanley Milgram vill ta reda på varför människor lyder blint och utformar ett experiment där testpersoner får order om att dela ut elstötar till en okänd främling om han svarar fel på en fråga. Resultaten blir skrämmande, närmre 65% av deltagarna är beredda att höja strömmen till 450 volt...
 
Den här filmen behandlar ett av tidernas mest kända och uppseendeväckande experiment, vilket både gav fascinerande resultat och mötte kritik för deltagarnas utsatthet. Det är verkligen fascinerande att fundera över varför människor så blint lyder auktoriteter och det är en möjligt förklaring till nazisterna i koncentrationslägren. Problemet är bara att det man inte gjort en särskilt bra film. Några snygga grepp varvas med en trist dokumentär stämning. Man har också lagt hela klimax i början, vilket leder till att resten blir mest en transportsträcka. 
 
2/5 (4/10) möjligen högre om man inte känner till experimenten. 
 

Fri som en fågel

Hunger Games - Mockingjay part II
 
 
 
Den slutliga striden om ett fritt Panam har inletts. Katniss Everdeen har dock blivit mer av en propagandafigur för de nya ledarna än den rebell hon vill vara. Peeta har blivit manipulerad av regimen till att mörda henne och inom sig för hon en ständig kamp om vad som är rätt och fel i krig. President Snow måste besegras, men till vilket pris?
 
Den sista delen av Hunger Games-serien är en melankolisk och stundtals spännande historia utan mäktiga slag och sparsam på spektakulär action, trots att vi befinner oss mitt i den slutliga revolten. Fokus ligger istället på interna relationer och taktik. När huvudstaden ska intas blir det ännu en gång i spelform eftersom Snow fyller staden med avancerade fällor. 
 
Filmen har en del antiklimax, ett par logiska luckor i hur folk beter sig och en ganska trist kärlekstriangel (även om de binder ihop det fint på slutet), men jag gillar den ändå skarpt av ett par skäl:
 
Det här är en film som ligger helt rätt i tiden. En film om att göra uppror mot en förtryckande regim byggd på propaganda, underhållningsvåld och fascism, där man dessutom konsekvent ifrågasätter våldet, känns väldigt lämplig just nu. Filmen visar tydligt på vad krig gör med människor, hur de stänger av och blir lika brutala som dem de bekämpar. Rebellerna planerar att använda bombattacker enligt Blitzkriegmodellen, där man slår till en gång till när folk tror att det är över. Men Katniss vill lösa saker med så lite våld som möjligt. 
 
Det andra skälet är Jennifer Lawrence, som axlar huvudrollen strålande. Det är fräscht med kvinnor i stora roller på alla fronter i historien. 
 
Avslutningen är lite förutsägbar, men riktigt stark. Epilogen är bara OK
 
Klarar Bechdeltesten
 
Jag tar i lite för mycket och ger en knapp, knapp 4/5. Det blir plats 350 på den uppdaterade topplistan (7/10)

Keep the faith

Little Boy
 
 
 
8-årige Pepper har två hjältar i sitt liv. Den ena är hans pappa och den andra är magikern Ben Eagle. Båda lär honom att om man tror är allting möjligt. När så Peppers far tvingas ut i andra världskriget sätts tron på prov. Den lilla pojken (så liten att han blir ständigt mobbad för det) får höra att en tro som ett senapskorn kan förflytta berg, så han köper några korn och får dessutom en "magisk" lista av den lokala prästen. Genom att beta av de goda gärningar som står på listan ska Peppers tro bli så stark att pappa kommer hem...
 
Filmen har ett högt snitt på imdb och får generellt positiva kommentarer på de filmsajter jag besöker, men av recensenter har den sågats rejält. Det beror nog på att detta är en ganska snäll, enkel och lättsam beskrivning av något tungt, men framförallt för att det är en så fin historia. Jag blir lite bedrövad över vårt cyniska samhälle där det inte riktigt finns rum för fina filmer längre. Kanske påverkar den senaste tidens politiska händelser eller det faktum att jag är en blödig småbarnsförälder, men jag storgrät flera gånger. Speciellt till en scen där protagonisten bokstavligen "gråter som ett barn"
 
Tonen är lättsam och det känns lite som musikal eller teater. Men filmen åt sig liksom in på mig och jag älskar upplägget med den lilla utsatta pojken som vägrar sluta tro medan större delen av vuxenvärlden vill dämpa honom. Till och med prästen är osäker på om han lurar pojken genom att ge honom hopp.
 
Peppers närmsta vän blir den ateistiska gamle japanen, som är den enda mer utsatta i byn, och även om det är lite kliché gillar jag mötet mellan den kloke gamle och den hoppfulla unge.
 
Är det OK att uppfylla en 8-åring med tanken på att hans tro kan rädda hans far? En mycket intressant fråga tycker jag. Mycket fint behandlad i denna kärleksfulla film som både lyfter fram det mäktiga och starka med hängiven tro och samtidigt vikten av ifrågasättande och realism. 
 
Stark 3/5 och plats 465 (6/10)
 
Defendor
 
 
 
Arthur är en ovanlig man. På nätterna svidar han nämligen om till folkets beskyddare; Defendor, en superhjälte helt utan superkrafter. Utrustad med spelkulor och getingar på burk ger han sig på vilket kriminellt element som helst...
 
En mycket annorlunda film, föregångare till Kick-Ass, som lanseras som en komedi men som mest är ett fint drama. Dramaturgin och karaktärerna är enkla, men protagonisten och filmens annorlunda grundstory lyfter verkligen det hela. 
 
Vad får man egentligen ta till om man vill bekämpa mörkrets krafter? Finns det plats för hjältar?
 
3/5 (5/10)

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0