227 - "Det där är ingen fender, det är en ibanez..."

S.O.S - en segelsällskapsresa
Härlig svensk sommar i en riktig klassiker. Det första man får upp i huvudet är Bengt Palmers "häftiga" musik, som verkligen tidsplacerar filmen. Det andra är den varma, oskyldiga och enkla humorn som charmar mig in i själen. Det är skönt med en riktig snällfilm ibland. :-)

228 - den med landet i skogen

Bron till Terabitia
Astrid Lindgren fick aldrig nobelpriset för att böcker riktade till barn inte anses lika fina eller avancerade som de vuxeninriktade. Det samma gäller inte på denna lista och denna underbara, simpla barnfilm om vikten av att leva ut sin fantasi och leka i en tuff värld, är väl värd en plats på övre halvan. Mysig och fin!

229 - den med bläckfisken i sjön

Ed Wood
Vi ser Johhny Depp som den underbara, misslyckade skräckregissören, Ed Wood i Tim Burtons kärleksfulla porträtt. Wood försökte med väldigt små medel (sponsrad av en lokal frikyrka t.ex.) göra skärckfilm i Hollywood, samtidigt som han brottades med sin önskan att dejta kvinnor klädd som kvinna. Vi ser bl.a. hur han kämpar med filmen "plan 9 from outher space" där han mot alla odds får med stjärnan Bela Lugosi i rollistan. Problemet är bara att Lugosi faktiskt dog innan inspelningen kom igång. Dock hade Wood provfilmat lite utanför hans hus och det fick då bli en scen i filmen, all övrig tid spelades Belas roll av en ersättare med capen framför ansiktet. Underbart! :-)

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0