En dröm på liv och död

Coco
 
 
 
 
Inte en ton får han sjunga och nåde honom om han rör en gitarr. Miguel, en liten mexikansk kille som drömmer om att bli musiker, har det inte lätt. Det är nämligen så att hans familj en gång i tiden slogs i spillror pga att en man valde musiken före familjen och sedan dess har hans släktingar undvikit all musik. Men nu under ”de dödas dag” en festlighet då man hyllar och minns sina släktingar tänker Miguel ändå göra allt för att fånga sin dröm, ett beslut som leder till ett lika fantastiskt som farligt äventyr...
 
Om ni ska se en animerad film under 2018 så ska ni se denna fina och briljant visuella Pixar-produktion om kärlek, drömmar och försoning. Lee Unkrich, som skapat filmer som Hitta Nemo, Monsters inc och två Toy Story-filmer är helt enkelt ett geni och det han får ur händerna är guld. Pixar lyckas verkligen förnya sig här. Miljön är fantastiskt och historien är fin. 
 
Klarar Bechdeltesten
 
Klar 4/5 (7/10) och plats 348 på den uppdaterade topplistan
 

Gentlemannen och rebellen

Borg
 
 
 
1980 spelar Björn Borg för sin historiska femte raka titel i Wimbeldon. På andra sidan nätet står den unga, hetlevrade, talangen John McEnroe. Pressen är enorm på dem båda. Matchen har haussats upp till bristningsgränsen och alla vill att den till synes lugna och väluppfostrade svensken ska besegra den bråkiga amerikanen. Men få vet vad som egentligen sker på insidan. Vad som egentligen står på spel...
 
En av förra årets mest uppmärksammade svenska filmer, nominerad till elva guldbaggar levererar utan att fälla mig totalt. Samtidigt kan jag inte se hur de kunnat göra det så mycket bättre. Fantastiskt foto, snyggt sammansatt, välcastat och dramaturgiskt strålande. Det är spännande, fast man vet hur det ska gå, och jag har aldrig sett tennis speglas så verklighetstroget på vita duken. Tyvärr är ändå historien lite för enkel och inte tillräckligt livsomstörtande för att generera ett mästerverk. Men det är bra. Riktigt välgjort sportdrama där Shia Leboef strålar allra mest som en arg men ändå sympatisk McEnroe. (Språkgeniet Tuva Novotny imponerar också.)
 
Min slutsats blir en stark 3/5 (6/10)

A bright idea

Bright
 
 
 
I en alternativ nutid har människan länge samexisterat med diverse klassiska fantasyvarelser som alver, orcher och féer. Men samexistensen är knappast felfri. Alverna är i nästan samtliga fall rika och på höga poster och orcherna är nästan uteslutande på samhällets botten. Mycket pga ett krig för 2000 år sedan där de flesta av orcherna stred på fel sida. Mitt i detta finner vi polisen Ward, som ganska ofrivilligt fått LAPD:s enda orch till partner...
 
Låt oss börja med det positiva: man har en bra grundidé. Ja, det var väl det? Eller nej. Noomi Rapace spelar en cool karaktär också, fast den gör man ingenting av. Över huvud taget handlar det mycket om just det. Man har en hel del sköna idéer som man helt slarvar bort i en mycket tafatt plot. Dessutom finns det en hel del fallgropar i balansgången kring fånigt och fyndigt när man korsat fantasy med klassisk polisfilm. Jag älskar att orcherna bara lyssnar på blackmetal men avskyr när Ward jämför Orchgangsters med Shrek. Det går inte att få mig att acceptera den alternativa verkligheten om man låtsas att det ändå är exakt vår verklighet runt om.
 
En annan fallgrop är det klassiska actionproblemet i att få skurken att kännas svårövervinnerlig, men ändå möjlig. Här är det uselt med skurkar som ena stunden kan gå rakt igenom kulsvärmar utan att skydda sig och döda folk utan att titta, för att i nästa stund ha bekymmer när våra hjältar får tag i en bricka i köket. 
 
Det här är Netflix dyraste filmsatsning hittills, men det räcker tyvärr inte till. Det är underhållande och det finns frön till både spänning och djup som dessvärre aldrig tas tillvara. 
 
2/5 (4/10)

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0