hon som blev stum när talet kom

Sunset Boulevard
 
 
 
Manusförfattaren Joe Gillis har ingen framstående hollywoodkarriär och nu börjar pengarna tryta ordentligt. Av en slump stöter han på den forna stumfilmsstjärnan Norma Desmond, en manisk kvinna som vill göra comeback för att möta alla sina längtande fans. Joe vill bara tjäna lite pengar, men för Norma är detta på liv och död...
 
En riktig klassiker från 1950, vilken brukar räknas som en av de bästa i den lite speciella genren "film-noir". Det är en mörk thriller, filmad med sneda vinklar och mycket skuggor (dock inte lika tydliga långa mörka skuggor som jag sett i andra alster). Gloria Swanson är strålande i rollen som den åldrande stjärnan, filmens "femme fatale", vars liv gått från storsjärna till ensamhet. Norma har dock aldrig accepterat sitt frånfälle och ser sig själv i ett annat ljus än det världen erbjuder. Även om man väljer att avslöja slutet från början (unikt för tiden) tycker jag att man sugs in och fascineras av manipulationen Gillis utsätts för. Som thriller är den snäll, men som människoöde är den mörk och tung om än lättsam och fyndig emmelanåt.
 
Det blir en knapp 4/5 (7/10) till denna hyllade film och därmed en plats 336 på den uppdaterade topplistan

"Man is born crying, when he has cried enough he dies"

Ran
 
 
Krigsherren Hidetora vill mäkla fred och dra sig tillbaka. Därför lämnar han över klanen till sin äldste son. Han får borg 1, nästa son borg 2 och således den tredje Borg 3. Men en av sönerna varnar honom för att detta tilltag bara kommer leda till splittring och maktkamp. För detta blir sonen bannlyst, men maktlystnaden han förutsett flödar snart...
 
Akira Kurusawas mästerverk från 1985 har många fördelar. Storyn är hämtad från Shakespeares Kung Lear och är klart substantiell, dialogen är riktigt stark och så är filmen i färg, vilket förstärker hans visuella språk till en sprakande palett. Dessutom blir det inte lika kraftfullt överspel som i de tidigare alstren och man har jobbat spännande med ljudbilden.  
 
Det är en vacker, tragisk och mäktig historia full av klokskap, som när en vasall utbrister:
 
"Det är gudarna som gråter, för mot människor som bara dödar varandra står de helt maktlösa"
 
Det här är verkligen strålande bra!
 
4/5 (7/10) och plats 286 på den uppdaterade topplistan bland kategorierna. 

Kan man någonsin komma hem?

Phoenix
 
 
 
I flera år gömde hon sig, men tillslut skicksdes Nelly till Auschwitz, en plats där hon blev så vanställd att hennes ansikte behövde plastikopereras vid hemkomsten. Väl hemma ska hon möta alla dem som var kvar och inte såg eller ville se vad deras land gjorde. Nellys man är en av dem...
 
Väldigt starkt ämne, i vilket det inte gjorts många tyska filmer ännu. Hur var det när kriget just hade tagit slut och offer och förövare började återvända? Hur ska man börja om? Kan man återvända och bli sig själv? 
 
Många frågor behandlas i detta stillsamma drama som tidsenligt är gjort i "film-noir"-stil med mörka scener, sneda kameravinklar och långa skuggor. Inledningen lovar dock mer än vad andra halvan levererar. Det blir en lång väntan på finalen, men när den väl kommer är den väl värd väntan. Magnifik slutscen!
 
Klarar Bechdeltesten
 
Totalt sett blir det en stark 3/5 (6/10) och plats 408 på den uppdaterade topplistan. 

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0