(Thank you Dobbey)

MAGISKT, MÖRKT OCH MYSIGT
Efter de senaste två HP-filmerna av David Yates var man ytterst tveksam till hur avslutningen skulle bli. Det visade sig att han äntligen hittat rätt. Den 7:e och näst sista delen av Harry Potter-följetongen var kanske den bästa hittills. Äntligen infann sig känslan och man vågade använda sig av artistiska grepp som skakig kaoskamera, subjektiva vinklar, färgteman och snygga animationer. Det bästa greppet var nog ändå de analogier man kryddat historien med. Förföljelserna av dem som inte har rent blod jämfördes på ett ypperligt sätt med 30-talets Gestapoingripanden och Nazistpropaganda. Jag har drabbats av Harry Potter-febern och önskar att del 2 av finalen visades imorgon. 

(ikväll blir det bio)


Trots att jag varit ganska besviken på de två senaste HP-filmerna är det med fjärilar i magen och stor entusiasm som jag laddar inför kvällen. Jag tror och hoppas på en magisk afton där många av Yates tidigare misstag kommer att rättas till!

284 - Här var'e ångest

Viskningar och rop

Ingen filmlista utan Ingemar Bergman. Viskningar och rop är en stark skildring av tre systrars relationer som ställs till sin spets då enav dem är döende i cancer. Hon lider och kämpar och älskar sina systrar, fast de inte förmår att älska henne och ge henne den närhet hon strävar efter. Hennes villkorslösa kärlek till trots fjärmar de sig bara mer och mer. Till filmens styrkor hör inte bara de fantastiska skådespelarprestationerna utan också fotot präglat av en av de största: Sven Nyqvist. Kameran följer dialogerna och karaktärerna på ett sätt som gör att vi dras in i känslostormarna. Det är sällan några översiktsbilder och endast den person som pratar filmas.  

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0