480 - den om "ryssen" som bodde på flygplatsen

the terminal
Tom Hanks är en duktig skådis, som varierat sina roller mer än man kan tro. Här spelar han en resenär från någon del av Sovjetunionen (påhittad sådan) vars land upphör att existera. Han blir, så att säga, invånare av terminalen och ett problem för de högt uppsatta där. Annorlunda och underhållande.

 

481 - Actually Scarlett...you know the rest

Borta med vindenFrån en klassiker till en annan. Bara den här filmaffischen ovan är ju värd ett hedersomnämnande. Inte för att den behöver något, filmen vann 8 oscarstatyetter 1940. Detta romantiska epos (den är fyra timmar lång) håller än idag om man har tiden att se den.

482 - Örnen har landat

ÖrnnästetJag blandar engelska och svenska titlar som det passar mig här på listan. Här känns den svenska titeln inarbetad. En "tidlös" (i vissa avseenden) klassiker från 1968 (äldsta filmen hittills) med Clintan i högform. Idag kan nog en hel del scener upplevas som uttdragna. Det är heller inte alltid särskilt realistiskt, men spännande och kultig action är det likväl. (parentes) finns nedan.

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0