Galadags

 
 
 
 
Inatt var det så dags för Oscarsgala igen. Låt oss hoppas på en rolig kväll. Jimmie Kimmel brukar bjuda på mycket humor och räds inte att vara politisk. Trump kommer att få det hett om öronen och jag skulle både tro och hoppas att  en rejäl metoo-kampanj är att vänta. Starka tal kring bl.a. representation av olika grupper i filmbranschen (men också andra roliga och fina tal) hoppas jag också på. 
 
Allra mest hoppas jag att vi slipper misstag likt förra året då fel vinnare lästes upp i kategorin bästa film.  
 
Med tanke på det tycker jag ni kan läsa den här (http://varldenshistoria.se/kultur/film/oscarsgalan-de-storsta-skandalerna?utm_medium=email&utm_campaign=NB_HIS_SE_SON_uge9-(568173)&utm_content=&utm_source=varldenshistoria.se&email=FF7484BDCF39EBBBFAB5C1E7C25733567CEACF80&utm_term=film)sammanställningen av ”skandaler” och omsusade händelser i Oscarshistorien. 
 
När det gäller priserna är jag inte riktigt lika uppdaterad som de senaste åren. Jag har sett ungefär hälften av filmerna. Hittills tycker jag nog att animerade Coco tillsammans med Dunkirk är de bästa filmerna. Roligt vore förstås om Ruben Östlund kammade hem en svensk Oscar. 
 
Lite förhoppningar ändå:
 
Bästa kvinnliga huvudroll: Frances McDormand
Bästa manliga: Har inte sett tillräckligt många. Tror mycket på Daniel Day Lewis utan att ha sett filmen. 
Bästa film: Tror på the shape of water 
Bästa animerade: Coco (breadwinner känns intressant)
Bästa icke-engelskspråkiga: the Square (finns säkert flera starka utmanare där)
Bästa musik: the Shape of Water

King Kong under vattnet

the Shape of Water
 
 
 
På ett mörkt laboratorium finns en bassäng och i dess djup något från en annan värld. Den musikalfilmsälskande livsnjutaren Elisa har alltid känt sig lite halv och utanför i vår värld på grund av sin stumhet. I sitt arbete som städare på det topphemliga labbet finner hon äntligen det hon saknat...
 
King Kong möter Amelie med hjälp av Guillermo Del Toro i en gröntonad 60-talsskildring fylld av symbolik kring temat tid, vatten, utanförskap och kärlek. Med hjälp av en karaktäristisk Del Toro-skapelse i form av en vattenvarelse tar sig filmen an både en klassisk berättelse om det missförstådda ”monstret” och kvinnan, men också en del samhällskritik kring 60-talets kalla krig, homofobi och inte minst rasismen. 
 
Miljön och känslan fångar mig direkt. Det är klassiskt i både dramaturgi och spänningsmoment, men något annorlunda i karaktärspolett och miljö. Musiken är rakt igenom fantastisk. 
 
Jag tycker att resultatet blir riktigt bra. En mysig film med lysande skådisar. Sally Hawkins är mycket bra i huvudrollen och Michael Shannon är perfekt castad som skurken. Jag tippar att detta blir årets bästa film på Oscarsgalan. 
 
Klarar Bechdeltesten 
 
Det blir en knapp 4/5 (7/10) framförallt för det visuella. Platsen blir 390 på den uppdaterade topplistan

The name you gave me

Lady Bird
 
 
 
Lady Bird är en vanlig tonåring från ”the wrong side of the tracks” i Sacramento och vi får följa henne när hon blir vuxen i början av 2000-talet. Det är aldrig oproblematiskt att gå igenom de äldre tonåren och med en depressiv pappa och en manisk och krävande mamma blir det inte enklare...
 
Saoirse Ronan var Oscarsnominerad för Brooklyn i förfjol, men det känns som att hennes chanser till en statyett är betydligt större denna gång. Det här är en ganska rak livshistoria, en enkel berättelse med bra flyt, men också en film som kräver ett betydligt större register än det hon fick visa upp i Brooklyn. Ronan har redan en fantastisk karriär bakom sig med filmer som ”försoning” (mycket bra roll), ”Hanna”, ”Flickan från ovan”, ”the Grand Budapest Hotel” mfl Det här inte hennes bästa film, men hon får ett stort fokus och gör det bra. Allra närmst en Oscar tycker jag Laurie Metcalf, som spelar den lättkränkta och ouppmuntrande mamman, borde vara. Bra film. Fin i sin enkelhet, men vi har definitivt sett det mesta förr. 
 
Klarar Bechdeltesten
 
3/5 (6/10)  

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0