187 - 4 dagar

Mystic River

En obehaglig och närvarande film. Det är skådespelarna som gör filmen. Samma historia med andra aktörer hade kunnat bli ett magplask, men det hade aldrig Clintan gått med på. Tim Robbins är suverän, Sean Penn är som vanligt och Kevin Bacon når nya höjder i denna mörka thriller om gamla händelser som kommer upp till ytan.

188 - falling slowly

once

Vi stannar på de brittiska öarna, men byter land till det vackra Irland och hela den här filmen andas verkligen Irland. Vi var där i somras och Dublin är verkligen en fantastiskt myllrande stad. I denna gröna "setting" ser vi en mysig och nedtonad historia fylld av just toner. Det är som att en enkel, men genial, singersongwriter-låt har fått bli film. Jag älskar att musiken får ta så stor plats i filmen och i stort sett är filmen. Det känns nästan som att man sett en härlig musikdokumentär. Dessutom undviks det sockersöta och klyschiga utan att mysfaktorn går ner! En oscar för bästa låt blev det.

 

189 - året var 1983

this is EnglandJa, det räcker nästan att titta på bilden. Vilken känsla! This is England känns så otroligt äkta. Ett tragiskt töcken ligger som en smogdimma över hela filmen, men det finns också mycket värme och glädje att hämta. 12-årige Shaun bor i en sliten kuststad ensam med sin mamma och vår historia tar sin början när ett vänligt gäng skinheads tar honom under sina vingar. Det är kul att den riktiga historien om skinheadskulturen får en film, så att alla inte behöver blanda ihop dem med svenska "skinnskallar" som är något helt annat. Det här är socialrealism när det är som bäst och därför blir denna välspelade historia också ett brutalt uppvaknande!

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0