the end of all things

Jag är mycket svag för filmer som kretsar kring jordens undergång, katastrofer, instängdhet osv Allra bäst gillar jag postapokalyptiska historier, men allt med den lilla människan i ett stort kaos fungerar.
 
Med det sagt vill jag inte säga att alla sådana filmer är bra. Faktum är att de flesta är ganska kass, en del är ren katastrof, men ändå lever jag mig in i det.
 
Efter "V för Vendetta" har jag därför fortsatt se filmer i stilen:
 
Contaigon
Riktigt otrevlig känsla i denna högst realistiska skikldring av ett mycket kraftfullt virus som sprids likt en löpeld över världen och skördar offer likt liemannen under digerdöden. Inledningen med nära familjescener är riktigt smärtsam och hela uppbyggnaden av kaoset är riktigt bra, men det är något som saknas för att riktigt nå de högsta höjderna. Filmen är något moraliserande och övertydlig i sitt budskap, men mer än godkänd. Inget för bacillrädda.
rise of the planet of the apes
Denna vackert utmejslade kreation är förstås inte i närheten av originalet från 1968 och historien är väldigt annorlunda, men det är som sagt snyggt. Och hela grundvalen, om människans mixtrande med naturen, finns kvar. Man har (precis som i några av de sämre uppföljarna på 70-talet) hittat en väldigt personlig huvudkaraktär som väcker sympatier. Uppbyggnaden är lång och däri ligger, tycker jag, filmens styrka. När det sedan brakar loss tappar den en del. 
 
 

 
the flowers of war
Kinesisk film är ofta bra och igår såg jag denna extremt snygga produktion som kretsar kring den "bortglömda" Nanjingmassakern 1937. Redan innan andra världskriget hade brutit ut inledde Japan ett erövringståg i stilla havet och deras härjningar i Kina var minst lika brutala som tyskarnas dylika i Europa. I likhet med Kinas agerande kring händelserna på himmelska fridens torg har Japan också försökt hölja denna händelse i glömska, men på senare år har filmerna ploppat upp. Det här är en otroligt vacker ögonblicksbild från en katedral mitt i huvudstaden där ett gäng skolflickor gömmer sig utan beskydd. Lite klichéeaktigt dyker en oborstad amerikan upp (Christian Bale) och dessutom tar sig ett koppel prostituerade in på området. Det blir lite teartralt, overkligt, tillrättalagt och krystat. Med det ackompanjeras av fantastiska bilder, snygga vinklar, bra musik och klockrena krigsscener. Man hukar sig inte heller för våldet, som skildras mycket realistiskt, men japanerna är mycket stereotypt skildrade.
 
Argo
En film, som kanske inte riktigt går in under rubriken, är Oscarsvinnaren för bästa film 2012; Argo. Ben Affleck har castat sig själv i huvudrollen i sin tredje regikomposition. Han kommer inte i närheten av sitt mästerverk "gone baby gone" och jag tror att en del av Oscarrösterna generades av filmens politiska sprängkraft. Men det är bra! Scenografin är fullständigt briljant och hela miljön andas Iran 1980. Spänningen är också otroligt tät, särskilt gestaltad i en scen då huvudkaraktärerna hukar sig i en minibuss mitt i demonstrationskaoset.
 
 
 

(en blandning mellan Zorro och Phantom)

Jag har kommit igång med mitt filmtittande igen och äntligen har jag då börjat se lite film som mina elever rekomenderat mig i oändlighet. här är två av dem:
 
V för Vendetta
 
 
En otroligt snygg produktion sköljer över en och älskar man, som jag, postapocalyptiska filmer och mystiska hjältar passar denna som handen i handsken. Vi befinner oss i vår tid, men USA har förklarat krig mot Islam och världen har raserats. Islam och homosexualitet har förbjudits i ett sätt att skapa ordning i en värld som också drabbats av diverse svåra epedimier. I England har en fascistisk diktator valts och världen är en kontrollerad plats full av arresteringar och förbudslistor. Ur dimman stiger hjälten V fram. Han framför gärna prosa, slåss med knivar och framträder endast iklädd mask. Symboliken i filmen är briljant och historien rullas upp likt en klassisk pusseldeckare. Det är en historia vi sett förut om maskerna vi bär, om kampen för frihet, om att finna sitt eget monster. Men det är riktigt bra!
 
Tron - legacy
Denna är inte alls i samma klass. Det blir tämligen krystat då och då, men jag gillar det. Mycket snyggt, ett skönt soundtrack och en klassisk hjältehistoria. Jag är ingen TV-spelsfanatiker och inser att jag därför kan ha missat att filmen antingen är genialisk eller usel. För mig var den klart sevärd, men inte mer.

(angående dansk film)

Det sägs ofta att dansk film är så bra, bättre än den svenska, och jag är inte sen att skriva under. Det är kanske en smula överdrivet för precis som med tysk, brasiliansk och indisk film så får vi i Sverige mestadels se mästerverken och slipper all skitfilm som förstås pumpas ut även från deras scener. Det är egentligen bara från USA och Storbritannien vi får ta del av den stora massan av produktioner. Men det är ändå så att dansk film har något visst och ser man på ett par filmår går det ungefär en bra svensk film på fem danska.
 
Danskarna är så otroligt bra på att skildra relationer och sorg på ett smärtsamt nära sätt. Det finns nästan alltid lite mer djup, lite mer ångest, lite mer glädje och skådespelarna (även om de är lite för få) håller högsta klass. På min blogg kan du läsa om ett antal fantastiska danska produktioner och har du missat någon så se dem:
 
dancer in the dark
festen
efter bröllpet
bröder
hämnden
 
Nu på slutet har jag sett två nya filmer att lägga till raden. Den första, av Susanne Bier (världens näst bästa regissör) var inte så fantastisk uttan bara riktigt bra, medan den andra, av Tomas Vinterberg, var enormt bra:
 
den skalliga frisören (bröllop i Italien)
En fin film om brustna och krångliga relationer i ett lugnt och stilla tempo
 
Jakten
En mycket mörk historia om Jacob, som jobbar på förskola, vars värld slås i spillror när ett barn säger något som kan tolkas som att han har förgripit sig på henne. När väl drevet är igång går det inte att stoppa. Filmen blir otroligt smärtsam eftersom det finns fina relationer och fina människor överallt, men allt drunknar i det mörka.
 

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0