35 - ...and then I found Joy

Shadowlands


 I en av de vackraste relationsfilmerna genom tiderna följer vi den gamla bittra ateisten CS.Lewis på hans väg till en ny mer livsbejakande livsyn. I början av den lågmälda filmen föreläser Lewis om lidandet, men det är först när han får uppleva vad lidandet verkligen kan innebära som han också ser livets goda. Kärlekshistorien med kvinnan i hans liv, som faktiskt på riktigt hette Joy, är en av de finaste jag sett. Det här är en film om livet, en stark filosofisk och teologisk upplevelse som skapar en förståelse för den ibland ganska tunga och svart/vita teologi som präglar Narnia-böckerna. 

36 - den där John Nash lever ett dubbelliv

a beautiful mind


 Russel Crowe gör en av sina bästa roller när han gestaltar mattegeniet John Nashs fascinernade livsöde. Filmen har tagit sig vissa friheter och fått kritik från vissa håll, men som filmhistoria är det ett konstverk. Nämnde Crowe, Jennifer Connely, Ed Harris och inte minst Paul Bettany lyfter ett redan briljant manus till oanade höjder. Nash är en briljant matematiker, med ett stort hjärta men med ett skarpsinne som inte bara är av godo. När Nash drabbas av tragedier och när han dessutom börjar jobba åt CIA för att knäcka ryssarnas koder börjar hans familjeliv falla samman. Detta är en suverän gestaltning där vi får följa med in i en snurrig verklighet och kastas mellan hopp och förtvivlan och ständigt blir sittande på helspänn. Rent filmiskt är det en fröjd att skåda hur ljussättningen och musiken ständigt speglar de förändrade sinnesstämningarna och hur snyggt vi luras att tro eller inte. Finast av allt är nog ändå den nedtonade och jordnära kärleksrelationen mellan John och hans fru. Se denna film!

(de här filmerna längtar jag mest efter just nu)

De senaste sex veckorna har det inte blivit mycket film, men nu ser jag fram emot en fin filmhöst. Jag är en filmnörd, men det betyder inte alltid att jag är en finsmakare som bara vill se annorlunda draman och kosntfilm utan när jag längtar är det oftast efter lite simplare alster:

the chronicles of Narnia: the silverchair


the girl with the dragon tatoo


the muppetsthe dark knight rises


Bilbo - a hobbits tale & there and back again


Tintins äventyr


Mission impossible 4
Om du vill veta om alla (många iaf) filmer som ryktas komma framöver finns det en lista här.Här är några andra filmer jag ännu inte sett, men känner att jag måste se:127 timmar

barnhemmet (fast jag vet inte om jag vågar)

de sju samurajerna och ran (har båda dessa Kurosawafilmer hemma och borde få till det snart, fast de är 4 timmar långa)

dogville (otroligt illa att jag inte sett den än)

melancholia (otroligt intressant Von Trier-alster)

tree of life

niceville

mammut


reqiuem for a dream

stalingrad


true grit (har jag också hemma, så den ser jag snart)

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0