Den nya franska vågen är fortfarande fräsch

De 400 slagen
 
 
 
Antoine är en ung kille som växer upp med en mamma som inte bryr sig om honom alls och en styvpappa som inte funderar två gånger över att slänga honom i fängelse. I skolan är det hårt. I vardagen hårdare. Finns det hopp för en sådan kille?
 
Ett otroligt snyggt franskt drama från 1959. I en tid då Hollywood bara gjorde storslagna äventyrsepos och överdrivna romantiska komedier, slog denna vardagsrealism ned som en bomb. Kameraarbetet i kombination med musiken är magisk. Historien är enkel men engagerande. Agerandet är imponerande och så har den en sådan där slutscen som ger både gåshud och tårar. Strålande!
 
4/5 (7/10) till denna klassiker och plats 351 på den uppdaterade topplistan. 
 

Blodig deppfilm

Logan
 
 
 
I en snar framtid är X-men närmast ett minne blott. Logan, alias Wolverine, vårdar en förvirrad och sjuk Xavier ute på landsbygden medan han själv är trött och håglös. Allt förändras dock den dag en ung mutant dyker upp, en tjej som påminner mycket om Logan själv...
 
Detta är inte en superhjältefilm. X-men är redan från början annorlunda än andra i genren då de har mutationer och både är många och inte alls självklart är goda eller onda. Här är det blodigare och mer dystopiskt än vanligt. Både Logan och Xavier är bittra och arga och framtiden ser mycket mörk ut. Hela verket är mycket deprimerande, men det känns därför väldigt äkta och på många sätt är det ett värdigt avslut på Hugh Jackmans strålande Wolverinesaga. Kul också att se Stephen Merchant i en seriös roll. 
 
Mycket sevärt och stundtals riktigt berörande 3/5 (6/10) och plats 469 på den uppdaterade topplistan

Kropp och själ

Ghost in the shell
 
 
 
Hon lämnades föräldralös efter en attack och hennes kropp förstördes, men hennes hjärna överlevde. Nu är hon den första någonsin att ha ett mänskligt sinne men en manufakterad kropp. Någon verkar dock vilja förstöra allt, en okänd terrorist härjar i stan och måste stoppas...
 
Denna film, som bygger på ett japanskt animerat original
från 1995, var en positiv överraskning. Scarlett Johansson är helt OK i huvudrollen, men birollsinnehavare som den underbara Juliette Binoche lyfter det hela till en annan nivå. Det är mycket snyggt gjort. Både miljöerna, det tekniska, karaktärerna och faktiskt även dramarturgin. Historien fångar mig. Det är inte så invecklat, men ändå genomtänkt. Den här historien var det som syskonen Wachowski inspirerades mest av när de gjorde Matrix och det märks. 
 
Klarar Bechdeltesten (om shebots räknas)
 
Stark 3/5 (6/10) och en plats på den uppdaterade topplistan i form av 481

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0