Dystopier

the Hunt
 
 
 
12 amerikaner vaknar upp ute på ett fält. De har bakbundna händer och en skena i munnen. Mitt på fältet finns en låda med vapen och snart inser de att de hamnat i en jakt på liv och död. Någon jagar dem och miljön är full av fällor. Frågan är varför?
 
Kanske är detta årets mest kritiserade film? Redan innan den kom möttes den av massiva protester. Rykten gick nämligen om att det skulle handla om rika demokrater som jagar fattiga republikaner för nöjes skull. 

Nu är det inte riktigt så. I filmen är det demokrater som jagar republikaner, men det är inte för nöjes skull och dessutom lyckas manusförfattarna driva hårt med båda sidor. Vi får se svinrika demokrater som fastnat helt i cancel culture och rädsla för kulturell appropiering samt fördomsfulla konspirationsteoristinna lantisar till republikaner. Demokraterna har samtliga blivit av med sina jobb pga av dessa konspirationsteorier och jakten är alltså en hämnd. 

Själva utanförandet är intensivt och våldsamt tyvärr kantat av de vanliga logiska luckorna, men klart underhållande. Man försöker också vara intelligent i allegorin och refererar friskt till gamla filmer och inte minst boken "Djurfarmen" av George Orwell. Betty Gilpin fungerar bra i huvudrollen och slutet blir hyfsat. 

Klarar Bechdeltesten 
 
3/5 (6/10)
 
 
Years and years (serie)
 
 
 
Jag brukar inte blogga om serier, men denna (som ligger på HBOMax) var väldigt intressant. Serien tar avstamp i att Trump blir omvald i USA, Kina bygger en konstgjord ö full av misstänkt verksamhet och Ryssland attackerar Ukraina. Vi följer en familj i post-Brexit-Storbritannien och förutom att de ska hantera en värld som blir alltmer kaosartad, uppdelad värld med utmaningar och restriktioner också får ta del av all modern teknik som skapas. Mest är det ett familjedrama och en dystopisk framtidsvision (med politiska undertoner och tankeväckande frågor till oss i publiken), men samtidigt blir det lite Sc-Fi. Rekommenderas starkt!

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0