"All is well"

3 idiots
 
 
 
 
Berättelsen om tre män, med väldigt olika bakgrund, som möts på ingenjörsskolan och grundlägger en både djup och galen vänskap. Tiden på skolan blir ett hejdlöst äventyr och en ständig kamp mot demonrektorn, men allt är inte som det verkar...
 
Jag har bara sett en handfull riktiga Bollywoodrullar och ska erkänna att jag inte riktigt vet hur jag ska värdera en sån här film. Det är en av de högst rankade indiska filmerna någonsin (8,4 på imdb) och den är omåttligt populär i hemlandet, men den är inte som filmer brukar vara. På nästan tre timmar har man proppat in precis allt som kan hända under 100 år på ett universitet. Det är kärlek, invigningsriter, avstängningar, självmordsförsök, livräddningar, barnafödsel utan el och doktor mm mm mm Man växlar mellan barnsliga sexsskämt, kiss o pranks och djupa livsvisdomar, hjärtskärande vänskap o pedagogiska diskussioner.
 
Å ena sidan berörs man av det fina budskapet om kunskap före betyg och kärlek före materialism. Å andra sidan frågar man sig: Varför ska det dansas i duschen? Varför slänger de hela tiden in engelska meningar i hindin? Varför läspar antagonisten?
 
Själva grundhistorien om en riktigt fin och genialisk kille med törst för kunskap och ett stort rättspatos, är medryckande. Men det finns också märkliga sidospår, ett rejält överspel och fåniga, stereotypa karaktärer (som pluggiskonkurrenten och den enormt överdrivna rektorn)
 
Plötsligt kommer musiknumren och man vet inte om man ska digga eller skratta. 
 
Slutsatsen är att detta ändå verkligen är värt en titt. Det är en fin, om än överdriven, historia och det är en meriterande och underhållande upplevelse att beskåda en Bollywoodproduktion. 
 
Knapp 3/5 (5/10)
 
 
Before I fall
 
 
 
 
Tänk om du visste att detta var din sista dag! Vad skulle du göra av den? Sam är med i den coola kvartetten på den lokala gymnasieskolan. Hon har de snyggaste vännerna. De snyggaste kläderna. Den snyggaste pojkvännen. Men är det egentligen så bra? När hon inser att hon faktiskt lever sin allra sista dag börjar hon också fundera på om hon lever det liv hon vill leva. 
 
Ry Russo-Young har gjort sitt försök med time-loop-konceptet som jag först såg i geniala "Groundhog Day" och som nu är ganska vanligt. På sistone har jag sett det i ganska lyckade "Edge of tommorow" och en helt OK Netflixproduktion som heter "Arq", men ska man ge sig på det måste man ha tänkt.
 
Den här filmen har inte så mycket nytt att bidra med, förutom en ny miljö. Man rycks ändå med i historien om en tjej med ett gott hjärta, som övergett sig själv och blivit ytlig och elak. 
 
För mig stör det dock att samtliga karaktärer känns som hämtade ur en klädkatalog och att man varit så ickeinovativ med kataktärspaletten. Men historien är stark nog för att rädda det till sevärt och musiken är riktigt bra. 
 
Klarar Bechdeltesten 
 
Knapp 3/5 (5/10) och inget för listan. 
 
 

Can anyone hear your scream?

Alien - Covenant
 
 
 
I den svarta rymden glider Covenant med destination framtid. Skeppet är fullastat med kolonisatörer som vill starta om i en ny värld, samt embryon till framtida kolonisatörer. Men något går snett och besättningen vaknar några veckor för tidigt. Farkosten plockar också upp  en signal från en närliggande planet som verkar än mer lovande än slutmålet. Man beslutar sig för att provlanda, något man aldrig skulle gjort...
 
Man vet vad man får i en Alienfilm och det här är inget undantag. Men det är sliskigare, äckligare, läskigare och mer förfinat än någonsin. Det första infektionerna är riktigt välgjorda! Överhuvudtaget är det riktigt snyggt gjort och under första tredjedelen är det också mystiskt och intressant. Mot slutet ger man sig också på att försöka förklara grunderna till hela Alienhistorien och lyckas väl ganska bra även om pusselbitar saknas än. 
 
Till filmens brister hör avsaknaden av överraskningar och att den här kompositionen inte har några särskilt starka karaktärer att bygga kring. Michael Fassbender är bra i  sin robotroll, men Katherine Waterson kan inte matcha det  Noomi Rapace gjorde i den senaste. Det blir också lite upprepning av gamla filmer och även om man är lite finurlig mot slutet känns det lite gjort. Jag önskar man kunde hållt i känslan man har i början betydligt längre. Men sevärt är det definitivt och slutet innehåller endel av intresse.  
 
Det är snyggt! Det är mäktigt! Men det är inte fyllt av överraskningar. 
 
3/5 (6/10)

Father and son

Guardians of the galaxy - Vol 2
 
 
 
Den nybildade räddningsgruppen sätts på prov och möter fiender. När Peters pappa plötsligt dyker upp ställs saker på sin spets. Har Peter funnit det han alltid har letat efter eller har resan bara börjat?
 
I denna oväntat starka uppföljare finns inte riktigt, hotet och spänningen som när vi först stiftade bekantskap med den udda samlingen, men det kompenseras med att man förgyller sin karaktärspalett med nya färger. Karaktärerna är helt underbara och hela kompositionen andas fantastisk varm humor. Det är riktigt underhållande och mot slutet lyckas man också beröra riktigt ordentligt. 
 
Klarar Bechdeltesten 
 
Solklar 4/5 (7/10) och plats 308 på den uppdaterade topplistan. 

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0