Små och stora människor

the man from U.N.C.L.E.
 
 
 
Året är 1963. Berlinmuren är nybyggd och CIA-agenten SOLO fritar en kvinna ur Östberlin. Hans väg korsas av KGB-agenten Illya och tillsammans med Gaby, som visar sig vara dotter till en viktig och tillika försvunnen forskare, ska de hindra en privat atombombsförsäljning...
 
Guy Pearce, som gjort de utmärkta Sherlock Holmesfilmerna, är duktig på att skapa snygga miljöer och har en skön mix mellan humor och spänning i sina alster. Det här är inte djupgående eller unikt, men väldigt underhållande. Henry Cavill, som gestaltar Stålmannen i usla "Man of steel", passar riktigt bra i rollen som före detta kriminell agent. Bäst är dock vårt nya stjärnskott Alicia Vikander. Cavill är stilig och Vikander är strålande vacker i de läckra 60-talsiutfiterna. 
 
3/5 (6/10)
 
Ant-Man
 
 
 
Mästertjuven Scott Lang själ bara från rika och använder aldrig våld. Trots detta till synes ädla kall är han trots allt kriminell och därför på väg att förlora allt inklusive sin dotter Cassie, som fortfarande ser på honom som en hjälte. En galen chans till upprättelse uppenbarar sig när Scott möter forskaren Hank Pym, som uppfunnit en dräkt vilken kan krympa och förstora sin bärare och också ge oanade krafter...
 
Marwel och WB har verkligen börjat snoka upp varenda superhjälte de kan komma över. Här är det en trovärdig och skön Paul Rudd som får axla rollen som den lite märkliga Ant-Man som inte bara kan krympa utan också kommunicera med myror. Man satsar på humor och inte så mycket mörker och det är nog lämpligt i detta fall. Klart underhållande och fightscenen med Tomas Tåg är smått genial. Evangeline Lilly gör en utmärkt biroll. 
 
3/5 (5/10)

Djävulens smartaste drag var att övertyga världen om att han inte fanns

En labyrint av lögner
 
 
 
Det är 1958. Det har gått 13 år sedan kanonerna tystnade, sedan pansarvagnarna stannade, sedan ugnarna slocknade. Hur greppar man det ofattbara som har skett? Hur går man vidare? Den unge advokaten Johann Radman får av en journalist reda på att en vakt från Auschwitz arbetar som lärare i småskolan och bestämmer sig för att börja utreda fallet. Men att börja nysta i det som hände i ett förintelseläger innebär att riva upp rejäla sår och ge sig i kast med fiender både runt om och inuti...
 
En film som uppfyllt mina tankar sedan jag lämnade nygamla Götabiografen i Göteborg. Det är smått makalöst att den nya generationen av tyskar som växte upp efter kriget inte visste om vad som hade hänt. Man lade undan allt förfärligt så långt man kunde och försökte glömma. Så många var ju partimedlemmar. Ännu fler var ju de som såg på och lät allt ske. Dessa människor försvann förstås inte så fort kriget tog slut. En stor del av dem var fortfarande övertygade nazister, men de flesta ville bara glömma. Det de hade gjort var så förfärligt att det var bättre att övertyga sig själv om att det inte hade hänt. Radman drabbas själv av den tunga bördan, när han river upp sår efter sår. Är bördan för tung?
 
"Vill du att alla tyska unga ska fråga sig om deras far är en mördare?"
 
"Ja, det vill jag"
 
Solklar 4/5 (8/10) och plats 265 på den uppdaterade topplistan

Hämnden är bitterljuv

Wild Tales
 
 
 
Alla har vi känt den bubblande ilskan när vi blir orättvist behandlade av myndigheter, när någon beter sig illa i trafiken, när någon gör oss illa. Många av oss har säkert också tänkt en del elaka tankar ibland om vad vi skulle vilja göra med de irriterande och elaka människorna. De flesta knyter handen i fickan och går vidare. En del är t.o.m. så stora och kloka att de förlåter och försonas. Den här filmen handlar inte om oss. Den handlar om de som tar det galna steget och gör precis allt det där brutala och ogenomtänkta. 
 
I 6 olika historier berättar argentinske Damian Szifrón om hur olika människor hanterar motgångar. Det handlar om hämnd och lögner, om galna vägar till upprättelse, men mest om hur illa det går och vad som krävs av en om man ger sig in på hämndspåret. Det är riktigt bra. Framförallt är det väldigt underhållande och absurt, även om det finns en tankeväckande moralisk klang i åtminstone två av historierna. Mina favoriter är den smått geniala inledningen, historien om mannen som får parkeringsböter och det avslutande bröllopet från helvetet. 
 
Klarar Bechdeltesten
 
Solklar 4/5 (7/10) till denna film i Tarantino/Cohen-stil och plats 293 på den uppdaterade topplistan till höger bland kategorierna

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0