43 - do you dare to take the red pill

the Matrix


 

 Kontorsarbetande Thomas Andersson, alias datahackern Neo, lever sitt alldagliga (hackeraction till trots) liv med en ständig känsla om att något inte stämmer. Till synes av en slump korsars hans väg av något som kallas the Matrix. Neo tvingas göra valet mellan att acceptera världen som den är eller kasta sig in i en annan verklighet som för alltid kommer att förändra hans världsbild. Sprängfylld av religiös symbolik och nyskapande action kastade den här filmen sig över oss 1999 och även om tekniken har gått så snabbt att delar av filmen idag känns som ett dataspel håller den för omtitten. Få filmer har som denna påverkat en hel genre. De kameraroteringar och slow-motion-effekter som skapades till detta mästerverk syns i var och varannan actionproduktion idag. Men det är inte effekterna, de småfåniga solglasögonen eller ens den utmärkte Keanu Reeves (Fishbourne är ännu bättre) som gör att denna filmupplevelse hamnar så högt på min lista. Det är det briljanta manuset. Detta är en filosofisk och teologisk film som ifrågasätter utan att egentligen ge några tydliga svar. Tyvärr följdes den upp av två ebarmligt dåliga uppföljare som försökte ge svaren.

(real life motion picture)Hej alla trogna läsare. Eftersom den här lilla krabaten; Abbe, kom i fredags har det blivit en liten paus i bloggandet. Jag hoppas ni har överseende med detta och fortsätter att hålla uppsikt för närsomhelst kommer listan att uppdateras igen.

 

44 - den med mannen som har vissa bekymmer med korttidsminnet

Memento

Den tatuerade mannen på bilden heter Leonard, en man med ett märkligt problem. Leonards kortminne är så dåligt att han inte minns något som hände för mer än 5 minuter sedan. Denna defekt har han haft sedan hans fru mördades och hans liv har sedan dess handlat om att få tag på denna mördare, vilket förstås blir svårt när man tappar minnet var femte minut, därav tatueringarna (fulla av viktig information). För att göra det hela ännu svårare har regissören, Christopher Nolan, valt att visa filmen i omvänd kronologisk ordning (förutom en berättardel som verkar ske mitt i tidsintervallet någonstans). Det annorlunda greppet skapar en oerhört rafflande intrig och att Guy Pearce dessutom gör sitt livs roll generar en av de bästa filmerna någonsin. Genialt!  

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0