Mörkret i det förflutna

45 years
 
 
 
 
På lördag ska Kate och Geoff fira sin 45:e bröllopsdag. Förberedelserna är i full gång samtidigt som livet rullar på lite grått och vardagligt. Men så dimper det ner ett brev i parets postlåda, ett brev med nyheter som rör upp känslor från det förflutna. I de schweiziska alperna har man funnit liket av Geoffs ungdomskärlek. Hon är infrusen i en glaciär och välbevarad som om tiden stått still. Geoff påverkas enormt av beskedet och Kate börjar inse att hennes man nog aldrig kommit över den där förälskelsen. Har hon levt ett halvt liv i 45 år? Har han aldrig älskat henne på riktigt? På lördag blir det fest...
 
Ett mycket stillsamt brittiskt drama som utspelar sig på landet ganska långt från stadens stress och moderniteter. Det är grått och regnigt och Kates känslor följer vi oftast under tystnad. Men samtalen är djupa och trots tempot är det spännande och fascinerande att följa upprullningen. Charlotte Rampling är Oscarsnominerad för rollen och hon gör det enormt bra. Överhuvudtaget är hantverket filmens storhet (foto, dialog, ljus mm) Jag hade nog behövt en explosion någonstans (även om slutet är starkt och diabildsscenen fångar en) för att det skulle bli det mästerverk som en del cineaster verkar tycka, men bra är det.
 
Klarar Bechdeltestet
 
3/5 (6/10) och plats 402 på den uppdaterade topplistan
 
 
 
 
Naken bland vargar
 
 
 
En föräldralös 3-årig judisk pojke smugglas in i koncentrationslägret Buchenwald i en resväska. En grupp av fångar bestämmer sig för att gömma och skydda pojken, som blir en strimma av ljus i en mörk verklighet. Buchenwald sjuder av omänsklighet och att ta hand om ett litet barn blir ett sätt för fångarna att bevara sin mänsklighet, men att gömma något från SS innebär att riskera sina liv... 
 
En ganska enkel, så kallad, TV-film, som också är en remake på en klassiker från 1963, men det är otroligt välspelat och engagerande. Det är också otroligt vackert ljussatt och hela scenografin är makalöst bra!
 
Eftersom det utspelar sig i ett koncentrationsläger är det kallt, rått och mycket våldsamt, men oftast håller man våldet lite på distans och de värsta scenerna besparas oss. Fokus ligger istället på grupprocesser, individer och etik. Filmen berör på djupet och det är jobbigt att se vad människan är kapabel till. Några scener är rent otroligt starka. Särskilt berörande är det att se det vackra och söta mitt i ondskan.
 
56500 människor dog i Buchenwald bara för att någon kommit fram till att de tillhörde en icke-önskvärd grupp i samhället.
 
4/5 (7/10) och plats 299 på den uppdaterade topplistan

Moby Dick as it was

In the heart of the sea
 
 
I desperationen efter mer dyrbar valolja ger sig en besättning ut på osäkra vatten med löfte om rikedom men också med rykten om en stor vit val som bestämt sig för att sänka de skepp som kommer i dess väg...
 
Jag fascineras av människans kamp med naturen och uppskattar storslagna äventyr ute på böljan blå. Här är det en väldigt klassisk historia med det snikna företaget som skickat iväg en dålig men envis kapten och en duktig och uppskattad andreman på ett övermänskligt uppdrag. Det är snyggt. Det är hyfsat medryckande. Det är stundtals starkt och mestadels underhållande. Men trots ett helt hav till sitt förfogande når det inte riktigt de större djupen. Den omtalade valen är med alltför lite och man stannar inte till vid de större ögonblicken.
 
3/5 (5/10)

If you want me to respect the law? Then make the law respectable.

Suffragette
 
 
 
Maud Watts lever ett slitsamt och pliktfullt liv i sekelskiftets London. Hon jobbar mer än heltid på ett tvätteri där hon jobbat sedan hon var 12 år och samtidigt är hon både mamma och fru, vilket vid tiden betydde fullt ansvar för hem, matlagning och det mesta barnrelaterade. Maud har aldrig funderat så mycket över sina rättigheter, men när hon mest av en slump hamnar mitt i Sufragetternas rösträttskamp finner hon en eld inom sig som hon inte visste fanns...
 
Filmer kan vara bra på olika sätt. Den här filmens styrka ligger i ett väldigt engagerande ämne. Det är ofattbart irriterande att se hur kvinnorna i Storbritannien ses som en underordnad varelse som ingen bryr sig om att lyssna på. En tillsynes omöjlig kamp förs och det är en kamp där man får vara beredd att offra allt; jobb, familj, hälsa och framtid. Det är väldigt illa berörande att se hur protagonisten får släppa kontakten med sin otroligt söte lille son.
 
När man blir engagerad av ämnet är upprullningen av händelseförloppet väldigt viktigt och jag tycker man lyckas väl med att hålla oss på nålar när det behövs och ständigt sugna på fortsättningen, trots all motgång och uppgivenhetskänsla. Till filmens brister hör att man inte fördjupar relationerna nåt vidare och att vår huvudkaraktär egentligen aldrig får något riktigt utbrott eller engagerat aha-moment. Jag saknade också ångesten och ett ifrågasättande av mod och ork när det går som tyngst. 
 
Kampen för kvinnors rättigheter var betydligt tuffare i konservativa Storbritannien än i Sverige med brutalitet och massarresteringar som följd. I Sverige räckte det med en fredlig kamp och namninsamlingar och kvinnorna lyckades faktiskt få rösträtt strax efter arbetarmännen och strax före män som ej fullgjort värnplikt (och långt innan dömda brottslingar mfl) I Storbritannien hade männen haft rösträtt länge och motståndet mot kvinnlig rätt var betydligt större. Inte förrän 1928 hade man infört full rösträtt för alla kvinnor över 21 år (männen 1837). Med det sagt måste det ändå påpekas att patriarkala strukturer är och har varit ett problematiskt faktum för kvinnans möjligheter i vårt land och i hela världen genom tiderna. Därför känns detta som en viktig film. Det som hände då där måste fram i ljuset, frågorna måste fortfarande diskuteras och ur detta kan man självklart belysa hur andra grupper behandlas och utesluts i samhället. Allas lika värde förblir en klyscha om man inte jobbar med det i verkligheten. 
 
Klarar förstås Bechdeltesten. 
 
4/5 (7/10) och plats 336 på den uppdaterade topplistan

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0