Ett vidunderligt bagage

 
Fantastic Beasts and where to find them
 
 
 
En trollkarl anländer till New York med en väska. Han gör det i en tid då trollkarlsvärlden är oroad. Mäktiga och galna Grindewald härjar vilt och allt som kan avslöja dem med magiska krafter tas på allvar. När så mannen inte håller koll på sin väska riskerar allt att falla samman...
 
Mysigt, magiskt och tillräckligt djupt och berörande för att fånga mig. Karaktärerna är snygga och välgjorda och Rowlings värld fungerar klockrent i den urläckra 20-talsmiljön. Filmen var inte en häpnadsväckande käftsmäll utan till stora delar en ganska enkel och lättsam historia, men det är tillräckligt underhållande för att göra en riktigt sugen på fortsättningen. 
 
Klarar Bechdeltesten 
 
En riktigt stark 3/5 (6/10) och plats 442 på den uppdaterade topplistan

I wouldn't change a thing

Arrival
 
 
 
Plötsligt är de bara där, någon sorts svävande stora föremål. Är de från rymden? Vad vill de oss? Språkforskaren Louise Banks kopplas in för att tyda något som låter som kommunikation och där och då påbörjas en   upplevelse hon och världen aldrig kommer att glömma...
 
Dennis Villenueve är en fantastisk regissör. Efter prisoners, sicario, Nawalls hemlighet och enemy har han gjort en film som nosar på epitetet mästerverk. Alla hans filmer har varit smarta, djupa och haft en fin karaktärsflora, men i Arrival är det också riktigt vackert. Med fantastiska Amy Adams i fokus, ett magiskt foto och ett vidunderligt soundtrack skapas en av årets finaste och bästa filmer. Det är stillsamt, men spännande. Svårt, men lätt att ta till sig. Läskigt men vackert! Ett annorlunda sätt att angripa Aliengenren som verkligen lyckas. 
 
Klarar Bechdeltesten 
 
Solklar 4/5 (8/10) och plats 193 på den uppdaterade topplistan

War is for braver men

Hacksaw Ridge
 
 
 
Han vägrade hålla i ett vapen, men han ville ändå kämpa för sitt land. Han blev hånad och hatad och t.o.m. ställd inför krigsrätt, men Desmond Doss stod på sig, blev trogen sina ideal och visade ett mod som gav eko...
 
Mel Gibson brukar gestalta hämndlystna och våldsamma hjältar och hans största regisuccé "Braveheart" visar män som dödar brutalt för sitt land. Även den här filmen badar i blod och visar närbilder på benslamsor och avslitna huvuden, men i fokus står en riktig antihjälte. Andrew Garfield känns väldigt trovärdig i rollen som vapenvägraren, vegetarianen och kristna idealisten Doss.
 
Diskussionen som förs i filmen är lika aktuell nu som då. Hur ska vi få slut på våld och ondska? Är pacifism naivt och fegt eller modigast och effektivast av allt. I Nazityskland sattes Jehovas Vittnen i koncentrationsläger för att de vägrade göra militärtjänst, Stalin beordrade mord på soldater som retirerade i strid. I USA blir Doss utmobbad, misshandlad och ställd inför krigsrätt. Men han var inte feg. Han ville inte döda någon, men var beredd att göra vad som helst för sina kamrater och inga krig och massaker har skapats av sådana människor. 
 
Filmen är otroligt snygg (Fantastiskt ljud och ljus) Musiken är riktigt mäktig. Historien börjar klyschigt och sockersött och vänder över i mäktig realism under andra halvan. Däri ligger filmens styrka. Krigets vansinne exploderar över både de rädda soldaterna och tittaren mycket effektivare när det korrelerar med den närmast naiva inledningen och den stereotypa humor som präglar soldatträningen (men jag uppskattar Vince Vaughn i den klassiska rollen). I eftertexterna är verkliga personer med och det skapar en riktigt fin band of brothers-feeling. 
 
Visst ser jag också brister i framställningen. Japanerna framställs onödigt stereotypt. Det blir ganska patriotiskt stundtals och det är lite ironiskt att en film som kritiserar våld satsar mest på att visa just våld. Men jag uppskattar verkligen att man hyllar en idealistisk vapenvägrare, som räddade många liv, till skillnad från Eastwoods "American sniper" som hyllar en psykopat som sköt barn. 
 
På imdb ligger den på skyhöga 8,7/10 av mig blir det en knapp 4/5 (7/10) och plats 350

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0