utan tvivel är man inte riktigt klok

Doubt
 
 
 
Tvivla eller tro. Är det naivt och oskuldsfullt att lita på sina medmänniskor? Är det misstro och maktbegär som leder till misstänksamhet eller är det nödvändigt för att beskydda de svaga? Tre magiska skådespelarinsatser i denna mycket medryckande och sorgliga historia. Filmen är också ett inlägg i diskussionen kring kyrkans ställning och vad man egentligen står för. Är det "störst av allt är kärleken" eller är det makt och lögner? Dialogen i filmen är briljant, speciellt i maktspelet mellan rektorn (Meryl Streep) och prästen (Philip Seymour-Hoffman) men den allra bästa skådespelarinsatsen tycker jag Amy Adams står för som oskuldsfull nunna. En kanonfilm där alla tre skådisarna faktiskt fick en Oscarsnominering. Den går rätt in på plats 306.

passa dig för att inte passa in

Divergent
 
 
I en dystopisk framtid finner vi unga Beatrice som bor i en av de städer som hämtat sig bäst från de stora krigen; Chicago. För att undvika framtida krig har man hittat på ett system där människorna delas in i fem falanger baserat på egenskaper. Beatrice tillhör en falang med ganska låg status, som kallas de osjälviska, en falang som hjälper andra och som p.g.a. sin osjälviskhet också har en ledande position. Nu är det dags för att göra testet som avslöjar vilken falang som passar just henne. Det är inte säkert att det är den hennes övriga familj befinner sig i.
 
Det måste vara spännande att vara tonåring just nu, för det verkar komma ut så många spännande bokserier. Här är ännu en filmatisering i samma anda som the Hunger Games och det ligger en problematik i just det, inte den likhet med nämnda hungerspel som många vill pådyvla, utan i tonårsinriktningen. Det här är en film med en riktigt snygg miljö, en riktigt intressant huvudkaraktär, en riktigt spännande uppbyggnad och ett antiklimax till avslutning. Den felande länken är att det är svårt att gestalta dessa ganska tunga och våldsamma scenarion som funkar utmärkt i en tonårsbok i en film från 11 år. Det påverkar också dialogen och framförallt musiken negativt att det ska tilltala en så ung publik. Jag har verkligen inget emot filmer som passar från 11 år, men i den här genren blir det problematiskt. Filmens största brist är ändå finalen. Uppbyggnaden är så lång att det tillslut bara finns en kvart kvar att hitta på ett slut, därför är det väldigt hafsigt. Det är tydligt att de tänker köra en fortsättning och då förstår jag inte riktigt varför man kände sig tvungen att ha ett riktigt avslut i den här, bättre i så fall att lämna oss helt otillfredsställda och törstande efter en fortsättning.
 
Jag tycker ändå att filmen är klart sevärd och idén, samt huvudkaraktären, är så pass fängslande att jag gärna ser en fortsättning. 

en mycket överraskande överraskningsfest

Cloverfield
 
 
På en avskedsfest, fylld av unga fräscha New York-människor, har en kille fått i uppdrag att föreviga tillställningen. Detta blir istället en dokumentation av hur ett jättemonster anfaller Manhattan och hur dessa ungdomar upplever den attacken. Vi följer hela scenariot från en liten skakig handkamera och det är förstås ett grepp som förstärker filmens realism. Godzilla möter Blair Witch Project i den här oväntat bra rullen av Matt Reeves och det syns att man även haft en budget till specialeffekter. Problemet är att filmens karaktärer är de typiska platta som man ser i en vanlig monsterfilm. Det är väldigt lite djup och de agerar allt som oftast inte särskilt övertygande, värst är Hud som filmar det hela. Hans karaktär är mycket märklig, men det behövs kanske om man ska få ihop den absurda tanken på att han ständigt fortsätter filma, t.o.m. när gruppen attackeras på nära håll av Starship Troopers-liknande monster. Slutsats: riktigt bra, men kunde varit otroligt mycket bättre. Den tar sig in på plats 499, på den uppdaterade topplistan, och kommer följaktligen slås ut snart igen.

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0