Klanen Kan Krossas

 
 
BlacKkKlansman
 
 
 
Den första mörkhyade polisofficeren i Colorado Springs lyckas på ett imponerande sätt infiltrera Ku Klux Klan. Han och en kollega får nu låtsas vara samma person och spela ett högt spel för att hindra aktioner och bombattacker i ett fortsatt segregerat USA...
 
Spike Lee vet vad han vill säga och samtidigt som han höll på med klippningen av sin skarpa film kring svartas rättigheter i USA, vilken som är det rättmätiga och rimliga kampen samt den strukturella rasismen, så skedde marscherna av högerextrema i Charlottesville som slutade i att en vitmaktförespråkare körde sin bil rakt in i motdemonstranter. Och när jag såg filmen för en vecka sedan drog de senaste kravallerna igång efter ett fruktansvärt polisingripande där en afroamerikan fick sätta livet till. 

Filmen är generellt ganska lättsam. Samtliga karaktärer är tämligen överdrivna, särskilt klansmedlemnarna som framställs nästintill likt karikatyrer. Bäst är Topher Grace som David Duke (ser lite ut och låter som Ned Flanders) och svagast tycker jag nog John David Washingtons huvudkaraktär (Ron Stallworth) fungerar. Han känns lite för opåverkad och plastigt "cool" för händelseutvecklingen han befinner sig i. Och det blir också filmens brist. Lee missar chansen att göra det mer nervkittlande i de riktigt spännande passagerna och trots det stundtals riktigt viktiga och starka innehållet berör det bara riktigt djupt vid några tillfällen. 

Bäst tycker jag det är när filmen stannar upp. När hela KkK tittar på "Nationens födelse", när Jerome Turner (Harry Belafonte) berättar om hur hans bror lynchats brutalt och när Stallworths vita bodydubble, spelad av duktige Adam Driver hamnar i trångmål när han infiltrerar klanen. Men i stort blir det mer av en ganska lättsam, klassisk kriminalhistoria ända tills Lee väljer att avsluta filmen med riktiga arkivbilder från Charlottesville. Detta berör mer än hela filmen och lyfter dess viktiga innehåll. 
 
Totalt sett ändå en riktigt bra film. Knapp 4/5 och plats 453 på den uppdaterade topplistan. 

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0