Och så lite svenskt

Min lilla syster
 
 
 
Stella växer upp med en syster som har träningsmani och stora psykiska problem, samtidigt som hon är en stor talang inom konståkning. 
 
Likt en skalbagge i en burk stängs Stella in och det blir allt svårare att hantera situationen med hennes syster. Det är mycket smärtsamt att titta på detta välgjorda svenska drama där skådespelarinsatserna är riktigt bra rakt igenom. Amy Deasismont (mer känd som Diamond) är helt makalös och Rebecka Josephsson är strålande. Man jobbar också riktigt snyggt med färgernas spegling av karaktärernas sinnesstämning och årstiderna som ram. Den enda bristen skulle väl ligga i att det blir väl pedagogiskt och "skolfilmsaktigt" iblsnd.  Total ångest! En av de bästa svenska filmerna på senare år. 
 
Klarar Bechdeltesten 
 
En knapp 4/5 (7/10) till denna Berlinvinnare! Det blir plats 370 på den uppdaterade topplistan. 
 
 
 
Morran & Tobias - som en skänk från ovan
 
 
 
När ett av Tobias projekt, i vanlig ordning, går snett så brinner det hus de bott i i 34 år ner till grunden. Kommunen fixar ett ersättningshus och dessutom får de ut pengar på försäkringen så nu börjar ett nytt liv. Men ganska tidigt känner Tobias att det är nåt mysko med huset och att det är något mamma inte berättar...
 
Som små nedslag i en TV-serie fungerade detta väldigt bra. Man blandade de skitiga white trash-miljöerna med slapstick och det blev mest roligt och lite tragiskt. I filmen blir det några rejäla skratt, särskilt i en episk scen med en elektrisk fotboja och i en botoxsekvens. Men i en film måste man också ha en historia och där blir det totalt platt fall. Slutet är enormt dåligt och det gör hela filmen meningslös. De roliga scenerna hade kunnat visas på TV. 
 
2/5 (4/10) för att det är riktigt roligt ibland. Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0