Jakten på ära

Paths of Glory
 
 
 
Bomber, granater, gas, död och misär. Skyttegravskriget i Frankrike under första världskriget pågår för fullt och inga framsteg görs. Politiker och höga militärer bestämmer sig för att något behöver hända så man ger order om att inta en kulle, en helt befängd order som är dömd att misslyckas. Attacken går åt skogen och någon måste bli syndabock för att rykten ska hållas obefläckade...
 
Stanley Kubrick var inte bara ett filmgeni som skapade mästerverk utan jag häpnas över variationen på hans alster. Varje film är något helt nytt i en helt ny genre. Detta är en fantastisk antikrigsfilm (kanske framförallt antimilitär) där man sitter konstant upprörd genom historien som radar upp idioter med makt medan den enda ärliga idealisten har för lite att säga till om. Filmen är inte särskilt lång och håller ett ovanligt högt tempo för sin tid. Man hinner ändå njuta av ett fantastiskt foto med snygga svepningar genom skyttegravarna och ett flitigt användande av subjektiv kamera. Kirk Douglas är mäktig i huvudrollen och berättelsen har många riktigt starka ögonblick, inte minst slutet. 
 
Det här är riktigt bra!
 
En stark 4/5 (8/10) och plats 138 på den uppdaterade topplistan bland kategorierna. 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0