gör mot andra såsom du vill att det bäst gynnar dig själv

två dagar, en natt
 
 
 
 
Sandra har just bakat en paj till sina barn när telefonen ringer. En vän meddelar henne att hon har fått sparken. De 16 kollegorna fick rösta huruvida de ville ha sin bonus på 1000 euro eller om Sandra skulle få behålla sitt jobb. Just tillbaka från depression, med aptit på livet och jobbet men med en skör livssituation, får hon benen bortsparkade och ser avgrunden öppna sig. Endast 2 av 16 arbetskamrater har röstat för henne, men en av dem lyckas förmå chefen att utlysa en ny omröstning på måndagen eftersom det har visat sig att underchefen påverkat flera anställda i förfarandet. Sandra har en helg på sig att övertyga minst 7 personer till att rösta för en fortsatt anställning...
 
Bröderna Dardenne är kända för sin starka realism och jag har länge velat se något av deras alster (kommer försöka se "löftet" framöver). Det är fantastiskt välgjort! Marion Cotillard gestaltar protagonisten på ett makalöst sätt. Det känns så äkta och realistiskt, mycket beroende på att man låter scenerna ta tid och att man tänkt igenom varje reaktion så noga. Ingen filmmusik spelas, men vid två tillfällen låter man bilradion ackompanjera känslorna och det bir så otroligt starkt. En djupt mänsklig film med en stark grundstory och flera ögonblick som sätter sig på näthinnan. Produktionen fick ingen Oscarsnominering för bästa utländska film, men kan faktiskt vinna en guldbagge ikväll.
 
Klarar Bechdeltesten
 
Plats 241



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0