Enda vägen till frid

the Railway Man
 
 
Järvägsentusissten Eric Lomax var en modig och hedersam injengör, vars livsöde blev att vara en av de hundratusentals straffångar som byggde järnväg åt japanerna under andra världskriget. Upplevelsen var fylld av omänskliga förhållanden, tortyr och hån. Nära hälften av arbetarna dog. Lomax var en av dem som utsattes hårdast, men också en av dem som överlevde. Långt senare dyker chansen upp; en gammal soldatvän har hittat en av Lomax plågoandar vid liv. Det är dags att göra något åt mardrömmarna. Göra upp med kriget en gång för alla...
 
Denna verklighetsbaserade historia är en upplevelse för både öga och hjärta. Fotot är snyggt. Symboliken kring järnvägen och vägval livsresan med sina sidospår är briljant. Skådespelarensemblen är mäktig med Colin Firth, Stellan Skarsgård och Nicole Kidman i spetsen. Men framförallt är det förstås historien som är fantastisk. 
 
Jag har nu sett 4-5 filmer om de japanska fånglägren under andra världskriget. Det verkar vara en källa till mycket bra filmer och det är tydligt att det var en fruktansvärd tid som satte spår. Överlägset bäst är fortfarande "to end all wars", men den här är en god tvåa. 
 
Plats 253 på listan blir det



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0