Åka Saab

Drive my car 
 
 
 
När pjäsförfattarens fru dör och han själv dessutom håller på att utveckla glaukoma tvingas han motvilligt låta en ung kvinna bli hans privatchaufför, eftersom han arbetar med en uppsättning av Tjeckovs "Onkel Vanja" långt ute i landet. Egentligen är det ingen annan som brukar få åka med i bilen, då han alltid lyssnar på kassettband där frun läser de repliker han ska agera mot när han själv spelar huvudrollen....
 
Ett vackert och mycket stillsamt japanskt drama som nominerades till bästa film på den senaste Oscarsgalan och dessutom vann kategorin bästa internationella film. De vackra vyerna och den stundtals briljanta dialogen, där Tjeckovs repliker fungerar som en metaforisk filosfilektion i förhållande till grundhistorien, är troligen anledningen. (Fruns idé till en pjäs som rullas upp genom filmen är dessutom riktigt spännande)
 
Det är också stundom väldigt bra skådespelarinsatser och då ovanligt nedtonat för att vara Japan. Jag gillar särskilt när de övar pjäs och upplägget med olika språk. (Skådisarna i pjäsen talar engelska, tyska, koreanska, kinesiska, japanska och teckenspråk) Själva storyn är också bra uppbyggd med några starka livsöden och oväntade vändningar, men detta är på tok för långt. Filmen är över tre timmar lång och i åtminstine en av de timmarna ser vi bara en röd Saab köra omkring. 
 
3/5 (6/10) Se den om du har mycket tid och tålamod över



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0