hon som blev stum när talet kom

Sunset Boulevard
 
 
 
Manusförfattaren Joe Gillis har ingen framstående hollywoodkarriär och nu börjar pengarna tryta ordentligt. Av en slump stöter han på den forna stumfilmsstjärnan Norma Desmond, en manisk kvinna som vill göra comeback för att möta alla sina längtande fans. Joe vill bara tjäna lite pengar, men för Norma är detta på liv och död...
 
En riktig klassiker från 1950, vilken brukar räknas som en av de bästa i den lite speciella genren "film-noir". Det är en mörk thriller, filmad med sneda vinklar och mycket skuggor (dock inte lika tydliga långa mörka skuggor som jag sett i andra alster). Gloria Swanson är strålande i rollen som den åldrande stjärnan, filmens "femme fatale", vars liv gått från storsjärna till ensamhet. Norma har dock aldrig accepterat sitt frånfälle och ser sig själv i ett annat ljus än det världen erbjuder. Även om man väljer att avslöja slutet från början (unikt för tiden) tycker jag att man sugs in och fascineras av manipulationen Gillis utsätts för. Som thriller är den snäll, men som människoöde är den mörk och tung om än lättsam och fyndig emmelanåt.
 
Det blir en knapp 4/5 (7/10) till denna hyllade film och därmed en plats 336 på den uppdaterade topplistan

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0