Den där alla dricker vodka

Leviathan
 
 
 
I en sliten rysk bergby bor Kolya med sin fru och son, men deras enkla liv hotas av stadens korrupta borgmästare som vill riva deras vackert belägna hus. Kolya kopplar in sin gamla militärpolare; Vladimir, numera advokat, på fallet. Men ankomsten av Vladimir drar istället igång en mörk händelsekedja i en redan mörk och grå värld...
 
Andrey Zvyagintsev är en hyllad regissör känd för tunga relationsdramer med ett vackert foto och sparsamt med svar.  Det här är inget undantag, men den tragiska historien är också kryddad med samhällskritik. Om någon tror att alla ryssar dricker vodka hela dagarna får de sina fördomar besannade. Jag tror knappt det finns en scen utan en vodkaflaska. Det är mycket snyggt och välspelat, men jag saknar det där lilla extra. Pricken över i:t är inte där och sista twisten hade lyft det hela. 
 
3/5 och plats 403 på den uppdaterade topplistan. 

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0