Hitler är nöjd med det han ser

Er ist wieder da (Han är tillbaka)
 
 
 
Någon form av rymdtidskollaps sker och Adolf Hitler vaknar plötsligt upp i spåren av sin bunker, mitt i Berlin 2014. Han upptäcks ganska snart av en TV-reporter som just fått sparken och är i desperat behov av ett scoop. Hitler misstas för en briljant komiker och är snart en hit i alla medier. Men Adolf har samma mål med Tyskland som han alltid haft...
 
Skulle Hitler passa in i dagens samhälle? Skulle hans idéer kunna gå hem? Skulle han kunna bli vald idag? Dessa frågor både ställs och besvaras i denna briljanta tyska produktion. Filmen är till största del en spelfilm med skådespelare (Oliver Mascucci fullständigt lysande som Hitler) och komiska situationer där Hitler försöker hitta rätt i den moderna världen. Men nästan alla scener där Führern är ute bland vanligt folk är det oförberett likt "Borat" och folks reaktioner och uttalanden är riktiga. Man gör det smart genom att ha en annan ljussättning, så det går alltid att skilja det dokumentära från det fiktiva. Och här finner vi filmens kärna. Det går ut på att skratta och sätta samma skratt i halsen, för att sedan gå över till att rysa av skräck och fälla en tår. Adolf smyger igång sin kampanj med ganska vettiga argument som även jag smånickar åt och sedan väller monstret ut millimeter för millimeter. Briljant!
 
För tyvärr visar filmen att Hitler mycket väl passar in i dagens Europa. Många skulle älska honom. Många skulle ge honom rätt. Han skulle kunna bli vald. 
 
Att vara "realist" och att "diskutera" bekymren med en stor invandring verkar inte handla om hur vi ska göra vårt bästa för att hjälpa folk som behöver skydd från krig, förbättra vårt mottagande, undvika utanförskap och krockar. Det verkar inte ens handla om uppenbara problem som kan finnas i kulturella skillnader, sedvänjor som krockar med våra värderingar och att många människor måste in i jobb snabbt. Det handlar inte ens om att eventuellt minska proportionerna och fördela mer lika mellan länderna. 
 
Nej. Det handlar alltför ofta om att dölja rasistiska åsikter om att invandrare automatiskt är dumma, krimininella, problemmakare med knasiga religiösa föreställningar och terroristplaner. Det finns ingen plats för någon annan i vårt moderland och allt som går galet är deras fel. Det började mjukt med realism och att se människor som kostnader och nu har rasism och religionsförakt börjat normaliseras. 
 
Hitler skulle gnugga händerna. 
 
4/5 (7/10) och plats 320 på den uppdaterade topplistan

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0