Do you bleed?

Batman v Superman - Dawn of Justice
 
 
 
The Man of steel räddar återigen Lois Lane ur en svår knipa, men sidoeffekterna av hans ingripande väcker frågan om världen verkligen kan lita på eller ens har behov av en utomjording som agerar helt utan internationell sanktionering. Tusentals dog när hans fiender attackerade honom på jorden senast. Tänker han verkligen på effekterna av sina handlingar? En som funderar noga på saken är Bruce Wayne; Batman och när Lex Luthor ger sig in i leken verkar vägen mot en episk envig oundviklig...
 
Zack Snyder är inte min favoritregissör. Han satsar mer på action och yta än på djup och den här filmen är inget undantag. Ytan är dock vansinnigt snygg. Det är mycket snyggare och bättre sammansatt än i den senaste Stålmannenproduktionen. Dramaturgiskt finns det också en hel del bra. De etiska frågeställningarna, om huruvida man kan agera utan lag bara för att man har kraften, fungerar utmärkt och hela uppbyggnaden fångar mig. Det är dock lite för många trådar och redan tidigt är flera actionsekvenser för långa.
 
Själva titelfighten är välgjord, men uppbyggnaden till den är inte bra. Det passar inte karaktärerna att ge sig in så bessiningslöst utan att diskutera. Att Batman är lite råare och våldsammare än vanligt köper jag, men nog hade han behövt övertygas lite mer? Slutfighten är ännu sämre, men de sista minuterna tycker jag är riktigt bra och berörande samt fylld av snygg symbolik. 
 
Karaktärsmässigt fungerar Henry Cavill riktigt bra denna gång och Ben Affleck är faktiskt en riktigt bra Batman. Jag kommer aldrig köpa honom som den riktige Batman. Det är Michael Keaton eller Christian Bale som är de äkta, men som en ny sorts Batmanfigur är han överraskande bra. Bästa karaktären är nog Wonder Woman (Gal Gadot). Det är helcoolt när hon dyker upp, men dessvärre fyller hon ingen som helst funktion i filmen utan är bara med för att presentera kommande Justice leauge. Sämst är Lex Luthor. Jesse Eisenberg gör ingen dålig insats, men jag tycker han är felcastad. Ett rykte säger att Denzel Washington var påtänkt och det hade gett en helt annan tyngd åt rollen. Amy Adams får lite mer att arbeta med än senast det begav sig, men är fortfarande överkvalificerad. 
 
Totalt sett är jag ändå positivt överraskad och blir sugen på mer. 
 
3/5 (6/10) och en plats på den uppdaterade topplistan i form av 478

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0