132 - "If might is right, love has no place in the world. And maybe so, but I don't have the strength to live in a world like that"

the mission


Åter till listan och ett storslaget äventyr från 1986, där den inre kampen är lika stor som den uppbara yttre! Robert De niro är fantastisk som den unga och nyfrälsta jesuiten, vars kamp- och botgöringsvilja är oöverträffbar! Filmen utspelar sig på 1700-talet i omstridda prektorat mellan dagens Paraguay och Brasilien, ett område där jesuitiska missionärer satt ut för att sprida sitt budskap bland de lokala indianerna. Nu hotas dock alla ideal av ett maktspel mellan spanjorer och portugiser. Historien är inte bara svindlande vacker med ett oscarsbelönat foto (Chris menges) och ett av tidernas bästa soundtrack (Ennio Morricone), utan också en spännande skildring av moraliska frågeställningar kring makt, tro och ideal. Jag gillar den skarpt, särskitl inledningen då vi bokstavligen kastas in i historien!

femhundra filmtips

de 500 bästa filmerna genom tiderna och lite till (tips: om du vill gå igenom listan klicka på kategorin "topplistan" och ta dig från början till slut eller "den uppdaterade topplistan" för en aktuell lista)

RSS 2.0